BAZICNI RECEPTI

1) Uvod
2) Razni bazicni in visoko bazicni recepti (dnevni obed, vecerja, solate, sladice)
3) Linki odlicnih strani presne in vegan hrane 

1) Uvod
Recepti so prilagojeni visoko bazicni hrani, kar pomeni da je povsem rastlinska in celostna, brez kemicnih dodatkov, soje, moke, itd.
Nasa hrana mora biti v ph ravnovesju in to je dnevno uzivanje vsaj presne 75% bazicne presne in 25% kisle skuhane hrane. Na ta nacin sem se resila ekcema (naravna cista hrana + umik hrane na katero sem alergicna... nato sem jo uzivala poredko v mini kolicinah) in si pridobila ogromno energije, splosnega zdravja, vitalnosti, manj casa spim (5-6 ur namesto 8-9 kot sem prej), nimam hrepenenj po hrani, pocutim se povsem uravnotezeno, lahko in odlicno.

3 najbolj pogoste napake ki jih ljudje naredijo ko preidejo na visoko bazicno vegan hrano:

1) PREMALO ZELENJA!
Vsi moramo jesti dovolj hrane z visoko mero mineralov in vitaminov. Listnato zelenje vsebuje mega doze vsega kar potrebujemo:
vse solate, regrad, petersilj, listi ohrovta, listi rdece pese, listi korencka, listi koriandra, zelena, blitva, motovilec, listi brokolija itd). Zelenje vsebuje 40% beljakovin (vse amino kisline ki jih potrebujemo), 30x vec vitamina C kot pomarance in limone, ter vec vitamina A kot korenje! Divje zeli so najboljse, nato eko in nato ne-eko. Ce nimamo na voljo sveze zelenja, posezimo po posusenem kot so jecmenova trava (bazicen prah), psenicna trava (ne vsebujeta glutna!!!), spirulina, chlorella.
Vedno je boljse uzivati zelenje kot pa da smo brez te hrane!
Nihce ne bo zdrav brez zelenja! Nasa zemlja je imela nekoc ogromno mineralov in vitaminov v sebi! V danasnjem casu je ta kvaliteta zelo manjsa in cetudi bo nekdo presnojedec in jedel veliko zelenih listov, ne bo dobil v sebe vseh ter dovolj hranljivih snovi ki jih potrebuje, zato nujno potrebujemo ali sokovnik ali blender za vecji vnos zelenja vase!

Victoria Boutenko priporoca 1/2 do 1 kg (2 sopa) zelenja na dan! 2 glave solate sta povsem ok (v soku in zblendana). Nasa zelodcna kislina ni tako mocna kot je pri prezvekovalcih in nismo zmozni se pregristi skozi toliko zelenja na dan. Celo uprlo se nam bo. Zato je sokovnik ali blender nujen - prvi odstrani vlaknine in dobimo hranljive snovi takoj, drugi jih pa zdrobi v majhne koscke in s tem nam omogoci normalno prebavo!  
Victoria je naredila raziskavo in dokazala da ce spijemo po vsaj 1L zelenega kasastega soka na dan, da nam bo to mocno popraivlo zelodcno sluznico in prebava bo tudi boljsa (klorofil iz zelenja!).   spodaj si oglejte recepte za sokove in smoothije
2) PREVEC MASCOBNE HRANE
(prevec oresckov, ali avocada ali olj). Mascoba, pa ni vazno ali so to mlecni izdelki ali meso ali prevec avoacdov, oresckov, rastlinskih olj, mascoba je mascoba in bo naredila ovojnico masti okoli nasih celic in ko jemo ogljkove hidrate ki nam dajo energijo in hranijo celice s svojo glukozo (mi dobimo energijo od glukoze, nic drugega), le ta ne more priti V celico, ker ji mascoba to preprecuje! Glukoza (sladkorji) ostaja v krvi in povzroca svoje tezave (kandido, zelo slabo pocutje, manj energije, pogosto hrepenenje po neki drugi hrani itd), celice pa stradajo.
3) PREMALO KALORIJ IZ OH!
Ljudje se stradajo in se pocutijo slabotno, izgubijo prevec kg in niso srecni! Nekateri pravijo da je za moske normalno 2500 do 3500 kalorij na dan, za zenske pa 2000 do 2500, odvisno od velikosti in teze telesa, ter fizicne aktivnosti.
Ko smo jedli mlecne izdelke in podobne stvari iz jajc itd, smo lahko zauzili 1500 kalorij v 1 obedu brez tezav. Ob lazji prehrani moramo zauziti vecjo kolicino, da dosezemo enako st dnevnih kalorij in vzdrzujemo tezo ki nam je vsec! V prejsnjem nacinu prehranjevanja smo jedli 3 obroke na dan, ker je vsak bil kaloricno bogat in tezji za prebavo (se je prebavljal pribl 4 ure). Sedaj moramo jesti tudi po 5 obrokov oz odvisno od posameznika, ker se rastlinska hrana lazje in hitreje prebavlja (cca 2-3 ure).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
OD CESA BOMO SITI - KALORIJE
(povprecen clovek bo uzival med 2000 in 3500 kalorij na dan (odvisno od velikosti telesa in fizicne dejavnosti. Jaz zauzijem povprecno 2500)
Sadje (bazicno): banane, veliki mangoti in dateljni medjool so najbolj kaloricni 
(1velik mango 200 kalorij, 10 banan 1000, 5 srednjih hrusk 500, 10 medjool dateljnov 600)
Zelenjava (bazicna): krompir, sladek krompir in velike jesenske bucke so najbolj kaloricne
(navaden vecji krompir: 118 kalorij, srednji sladek: 100, rdeca pesa srednja: 30)
Strocnice (kisle)*: fizol in leca imajo najvec kalorij
(cicerike, 2dcl: 270 kalorij, lima fizol 2dcl: 216, leca 2dcl: 226, strocji fizol 2dcl: 43
fizol je najboljse prvo namakati vsaj 12 ur predno se skuha da ne bo napenjal
Zitarice brez glutna (kisle)*: ajda, kvinoja, amarant, rjav riz, polenta, proso
(ajda 2dcl: 580kalorij, kvinoja 2dcl: 222, amarant 2dcl: 250, polenta 2dcl: 400, proso 2dcl: 200)   
*uzivanje zitaric in strocnic v omejenih kolicinah v 1 obedu na dan!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2) Razni bazicni in visoko bazicni recepti

DNEVNI OBEDI 
(jaz sadje jem kot je ali kot kasasti sokovi tudi do vecerje. Tekom dneva pojem tudi po 15 banan vecinoma v sokovih. Naredim si mega kasaste sokove in natocim v 1.5L stekleno posodo in jo vedno s sabo vzamem .... ali pa tudi dve!).

ZELENI KASASTI SOK
Idealen zacetek dneva - bazicen zajtrk!
Idealno za blendanje so banane kot osnova (naredijo vse kremasto, dajo veliko kalorij da ne bomo takoj lacni in vsebujejo vodotopne vlaknine, katere pomagajo pri pravilnem delovanju in hidriranju crevesa!) katerim dodamo poljubno sadje (ostalo sadje razen mangotov vsebuje netopne vlaknine, ki so tudi nujno potrebne za dobro prebavo, so kot metla ki pomece toksine iz creva ven in gredo ven zelo hitro. Skupaj z bananami so odlicna, idealna kombinacija) ter mesano zelenje (solata, spinaca, blitva, motovilec, ohrovtovi listi, pesini listi, regrad, petersilj, itd) in dodamo vodo za lazje blendanje (ali naraven brez dodatkov grozdni sok kateri naredi vse super sladko).
Primer: 
3 banane + 2 jabolka + sop spinace + voda
2 banane + 3 dcl jagod + sop regrada + svez grozdni sok
5 banan + 2 hruske + 1/2 glave solate + voda (za korenjake)
in malo drugace:
5 pomaranc + pol glave solate + voda

Zeleni listi rastlin imajo celo vec hranljivih snovi kot njihov plod oz korenina. Opazila sem da so pri smoothiju boljsi za piti vecji listi (zg omenjeni) kot pa manjsi (petersilj in listi od korencka).  
Priporoca se da na zecetku uporabimo vec sadja kot listov in ko se ze bolj navadimo na okus, povecamo vnos listov na 50-50 in na koncu 60-40 za zelene liste.

Najboljsa knjiga za recepte za zelene kasaste sokove in informacijo o zelenju je od Victorie Boutenko Green For Life oz Zeleno za Zivljenje!
Tukaj si pa lahko ogledate njene recepte za smoothije in za presne juhe - click.
Tukaj pa prezentacijo zelenega smoothija njenega sina Sergeia - click

p.s. mislim da so zeleni smoothiji odlicen zacetek da se majhni otroci navadijo na zeleno barvo hrane ter okus, saj jh lahko naredimo precej sladke (ko dodamo zelenemu sadje in tudi datlejne).


p.p.s. Ko nimamo na voljo svezega zelenja, je primerno da uporabimo posuseno zelenje v obliki "bazicni prasek" (jecmenove trave), psenicne trave, spiruline, chlollere.


ZELENJAVNI SOK
Idealen za vse ki tezko pridobijo dovolj mineralov v svojo kri, ki nimajo casa uzivati dovolj surove zelenajve, ki imajo sindrom razdrazljivega crevesa in tezko uzivajo vlaknine iz zelenja, ki ne marajo zelenjave, ki zelijo mocno izboljsati svoje zdravje, nivo vitaminov in mineralov ter pocutje! 
 Izberemo cim vec zelenih listov: solate, regrad, brokoli listi, petersilj, ohrovtovi listi, zelena, blitva, listi rdece pese, itd
Od zelenjave lahko dodamo: bucko, kumarico, korencki, belusi, rdeca pesa, vijolicno zelje, paradiznik, strocji fizol, ...(opozarjam da imajo zelenjave kot so paprika in brokoli zelo mocan in neprijeten okus in jih ni potrebno uporabljati v soku).  

Kombinacije delamo med zelenjem in zelenjavo ali zelenjem in sadjem. Edino jabolka se od sadja dobro mesajo z zelenjavo (primer korencka z jabolki) sicer je pa boljse da ne mesano fruktoze s skrobom. To pa zato ker vecina ljudi uziva visoko mascobno hrano in bo tezko prenesla prevec glukoze naenkrat v krvi. Ljudje ki jedo 80 10 10 (ultra nizko mascobno hrano) pa ne bodo imeli tezav, tudi ce uzivajo peso ki ima skrob in zelo sladko grozdje v soku skupaj! :-)
NE lupite zelenjave! Tik pod povrsjem je najvec hranljivih snovi! Korencek operimo in ce je potrebno, uporabimo krtaco za ciscenje zelenjave.

- Ce ste naredili zelenjavni sok ki vam ne tekne, lahko dodate jabolko ali pa limono. Nekateri ljudje radi dodajo tudi malo ingverja (cisto malo).
- Spiti ga moramo v roku 10 -14 min, preden encimi oksidirajo. To bo najbolj pomemben in bogat obrok v dnevu, poln mikrohranil (micronutrients): kalcij, magnezij, zelezo, vitamin C, A, K, razni B vitamini, klorofil, kisik, encimi, itd itd!
 
- Scasoma se clovek navadi na okus in tudi opazi razliko v pocutju (energija!!!)! 
- Najbolj kvaliteten sokovniki so polzasti: Omega 8006, 8005 oz 8004 (razlika je v barvi) oz identicna in cenejsa verzija DN-900, saj polzasti sokovniki ohranijo vse prebavne encime zive in hkrati iztisnejo vso tekocino iz hrane in pustijo vlaknine povsem suhe. Centrifugalni sokovniki nimajo te kvalitete, sicer je pa za zacetek katerikoli boljsi kot nic. Ljudje si popravijo zdravje tudi na najbolj poceni centrifugalnih sokovnikih! Ogled polzatih sokovnikov tukaj.
 
Primeri sokov: 
Zeleni sadni sok 1 (moj najljubsi): poljubni zeleni listi in grozdje 
(Ohrovtovi listi ali spinaca, solata, brokolijevi listi, blitva, petersilj, regrad, motovilec, itd) 
Zeleni sadni sok 2: poljubni zeleni listi in jabolka


Zelenjavni sok 1: 6 velikih korenckov in sop sveze spinace

Zelenjavni sok
2: 5 velikih korenckov in 1 rdeca pesa (vse surovo, ne olupljeno, le oprano)
Zelenjavni sok
3: sop mesanih zelenih listov (listi rdece pese, zelene, blitve, itd) in sok od pomarance
Zelenjavni sok 4
: 5 velikih korenckov, sop listov od brokolija ter limona
Zelenjavni sok 5: 1 kumarica, sop zelene ali blitve, sop petersilja in limona 

 

Najbolj kvalitetna knjiga o sokovih je od Dr Normana Walkerja "Fresh vegetables and Fruit Juices".
  


SADNI OBEDI TAKO IN DRUGACE!
- Zjutraj zelo pase osvezilen zajtrk in vodena lubenica ali melona sta odlicni za hidracijo, prebavo itd. Seveda je treba pojesti celo (ali pol ta velike) in ne par kosckov kot smo bili vajeni! Treba je jesti zares, za kalorije da ne bomo takoj lacni. Po temu vodenemu vitaminsko bogatemu obedu bomo lacni cez kako uro ali dve. Takrat pa so banane glavne!
- Kadar se pa pustim posebno razvajati oz ko imam doma veliko borovnic, kivija in podobnega sadja, si pa tudi kako mesanico naredim, se zjutraj vsedem pod sonce in uzivam pol ure v miru in disecemu sadju! 
- Ce nisem s sabo prinesla kasastega soka ali pa ko sem doma in se mi ne ljubi blendati, posezem po celem sadju kot je in uzivam v preprostih okusih banane in breskev ali hrusk, kar je pac v sezoni. Banane so vedno obvezne, ker imajo dovolj kalorij, da me nasitijo. Pojem pa vsaj 4 ali 5 naenkrat. 
- Ko grem v sluzbo si vzamem s sabo celo sadje in 1 velik zeleni kasasti sok. mmmmm :)




VECERJE 
(do 4 ure pred spanjem, cca med 16 in 17 uro)

KROMPIRJEV CHIPS IN FIZOLOVA SALSA
(naceloma se uporablja guacamole pri salsi, a ce zelimo obdrzati nizko mascobno povprecje, se bomo kdaj odpovedali avocadu in ga zamenjali za fizol.)
Krompirjev Chips: krompir sem na tanjko narezala in dodala malce chilija za okus. Polozila sem ga na stekelno posodo za peko in ga pekla brez olja! Vmes sem ga parkrat premesala da se ni prevec zapopal. Malo se je vseeno, a nic zato.
Fizolu sem primesala salso in dobila fizolovo salso. :)
Namesto fizola lahko uporabimo leco (ne bo enako).
Salsa: paradizniki zmesani s cebulo, limetinim sokom in zdroblejnimi koriandrovimi semeni ter oreganom
Namesto krompirjevega chipsa si lahko naredimo presni kruhek, ali koruzni chips (spodaj)
 
PRESNI KRUHKI in GUACAMOLE
Guacamole: avocado zmesan s sokom od limete, morsko soljo, poprom, malce oregana, posusenimi semeni koriandra (idealno je da uporabimo sveze liste koriandra, a ce se jih ne dobi, bodo zdrobljena semena tudi ok). Lahko mu tudi paradiznik na drobno narezan dodamo.
Presni Kruhki:
a) Uporabila sem zlato laneno seme (namoceno v vodi par ur), soncnicno seme (namoceno v vodi) (semena niso bazicna ce niso vzklita. Ko bom kalila semena, jih bom ravno tako uporabila za kruhke, a tokrat mi je zmanjkalo casa).
Dodala sem tudi posuseni paradiznik, malo rdece paprike, cesna in himalajsko sol.
b) zlato laneno seme (namoceno v vodi), 2 korencka, malo cebule, sop spinace in himalajsko sol.
V navadnem multipraktiku sem vse skupaj zmesala in nato obe vrsti kruhka dala v dehidrator dokler nista bila dokaj suha na obeh straneh. 

c) zblendamo posusene paradiznike (ali pa bucko) z zmletimi lanenimi semeni in poljubnim izacimbami ter vodo. Ko dobimo gosto maso, jo razpotegnemo po dehidratorju in postimo da se susi na ne vec kot 47C. Po pribl 10 urah bo suho in kraker primeren za uzivanje ali pa kot ovoj za taco, burito, itd  
d) Namesto lanenih semen lahko uporabimo chia semena (tudi namocena v vodi cca 2-3 ure) ali karkoli drugega (vzklite zitarice). Trenutno uzivam v mesanici namocenih chia semen s spresanimi (zdrobljenimi) buckinimi semeni, cesnom in papriko v prahu.  
e) Lanena semena lahko tudi zmixamo v kavnem mlincku, da bodo cisto drobna in jih zmesamo s soncnicmi semeni in z na drobno nastrganim korenckom (jaz kar vlaknine uporabim ki so mi ostale od korenckovega soka), dodamo malo vode da se zgosti. Tem vlakninam lahko se dodamo ali malce sezamovega olja (ali pa poljubne zacimbe s cebulo ce ze nimamo tega olja pri roki). Lahko kar rocno zmesamo in damo v dehidrator. Vec vode dodamo, bolj bo gosto in manj drobljivo.
f) koruzni chips: v multipraktiku zmixamo svezo surovo koruzo (2), drobno zmleto laneno seme (enaka kolicina), malo popra, kumine, cilija in vode (toliko da pokrije vse). Zmes bo prisla gosta a kar tekoca. Nato namazemo na papir za peko in damo v dehidrator preko noci in zjutraj obrnemo.   
To so bolj prigrizki. Za lakoto moramo ciljati na kalorije, sicer bomo pri kruhkih avtomaticno pretirali z visoko mascobno hrano kot so avocadi ali orescki in olja. Pomembno je da ce smo lacni, uzivamo visoko kaloricno hrano (zgoraj omenjeno). Presni kruhki kljub imenu "kruhek" to niso.
 
 

MESANA NASITNA VECERJA - moja najljubsa :)
Leva slika: dusena zelenjava (brokoli, strocji fizol, korencek, paprika, spinaca) s fizolomin kvinojo, prelito z omako iz tahinija (tahini, voda, limonin sok, poper).
Desna slika: dusena zelenjava (sladek krompir, korencek, brokoli, storcji fizol), buckini spageti (uporabila sem Spirool napravico). Cez polijemo poljubno omako:
a) paradiznikovo za spagete
b) gosta salsa (narejena samo iz paradiznikov in nic vode) z 1/2 avocada
c) soncnicna semena (ali indijski orescki, ali tahini) zblendana z vodo, malo limone, drobnjakom (pazimo da ne pretiramo s kolicino teh izrednih mascob)
d) zblendani paradizniki z 1/2 rdece pese, timijanom, baziliko, drobnajkom ali zelenim cebule, malo limoninega soka

MEHISKA FIZOLOVA JUHA S KVINOJO 
nasesekljala sem 1/4 cebule, 1 kos steblne zelene in vecji korencek ter strla 3 cesne. 7 minut sem to kuhala v 1/5 dcl zelenjavne juhe (kupila sem jo v trgovini - taka brez olja in z malo soli) in vecjim scepcom kumine, chilija in popra.
Nato sem dodala fizol (poljuben, crn je najboljsi - jaz ga rada prej namocim za vsaj 24 ur da ne napenja), vec juhe (kolicina je odvisna od tega kako gosto juho zelimo oz redko), koruzo in 1 vecji zrel paradiznik. Kuhalo se je 10-15minut in med tem sem zblendala se malo fizola (1-2 dcl) s paradiznikom (1 vecjim) in dodala juhi.
Ko se je skuhala, sem stisnila nekaj limetinega soka (pazite da ne bo prevec) in dodala koriandrove sveze liste. Po zelji lahko uporabimo zmlet koriander - komur je ta okus vsec naj zmlet koriander uporabi na zacetku da se razkuha notri).
Posebej sem skuhala kvinojo in juho polila cez njo. Bilo je res njami.

HUMMUS, VEGAN FIZOLOV MEDITERANSKI NAMAZ
V trgovini sem nasla odlicen hummus iz surovih fizolckov in se navdusila. Tradicijonalen recept je iz skuhanih cicerik, tahinija, limoninga soka, kumine. 


Garbanzo fizol (Cicerika) mora prvo biti namocen v vodi 12 do 24 ur. Nato ga namocimo v vrelo vodo dokler ne postane mehek. Nato ga zblendamo s tahinijem, scepcom morske soli, malo paprike v prahu, olivno olje, olive ce zelimo, malo limone, cesna v prahu in ce je potrebno se vode in namaz je gotov. Po vrhu lahko se malce paprike posujemo.  

Lahko pa se se poigramo z okusi in dodamo paradiznik in baziliko, ali svezo papriko ali karkoli nam zadisi. 
Odlicno napolne zelodec in je super dodatek h sendvicem!
Za fizolast namaz lahko uporabimo katerikoli fizol in mu primesamo katerokoli zelenjavo ki nam je vsec, .... lahko samo tahini, lahko tahini in papriko, itd. Skuhan fizol ne bo bazicen, vendar pa ni nic kaj zakisajoc, je pa namaz nasiten in primeren za h enemu obroku na dan.

VEGANSKE PALACINKE
Zmes za palacinke :
mandljevo mleko, ajdova moka, cicerikina moka, himalajska sol. Kuhamo na ponvi iz nerjavecega jekla in namazemo s kokosovim maslom.  
To seveda ni bazicna hrana, zato jo bomo uzivali 1x na dan.
SLADKA PALACINKA:
Odlicna je za sadje notri dati in presno cokolado (recept za puding spodaj), stenstano sadje (banana in jagoda) polito z zdrobljenimi orescki v medu itd (ko delamo maso za sladko palacinkolahko dodamo masi vanilijo in malce jabolcnega soka za sladkobo)
KREP
v palacinko damo mesano kusano zelenjavo v poljubni omaki in zavijemo v trikotnik (primer: spinaca, gobice, cebula, paradiznik, spestan krompir ce zelimo in po vrhu polito z omako v kateri je malce tahinija, cesna, limoninega soka, morske soli, currya ce zelimo....)

BURITO
Palacinka je tudi odlicna za burito, v katero zavijemo mesanico katerekoli jedi. Na sliki je napolnjen z leco, gobicami, mesano zelenjavo, paradinikom in solato ki je bil anamocena v limonin sok s malce cesna za okus. Lahko tudi damo fizol ali ali rjav riz ali vegan polpet, salsa, pecena zelenjava, malce guacamoleta ali hummusa.... za mene odlicno kosilo oz vecerja, nasitno in zadovoljujoce).
Burito lahko damo v ponev, cez polijemo s paradinikovo omako z gobicami in damo v pecico za par minut da se malce zapece. Za zimo idealno.V tem buritu imamo lahko rjav riz, hummus ali fizol, mesano skuhano ali peceno zelenjavo).
 

FILAN KROMPIR 
a) Skuhamo 2 krompirja v vodi in istocasno pecemo 2 vzdolzno narezana krompirja v pekacu. Ko je krompir specen, ga izdolbemo, da ostane cim tanjsa skorja. Skuhan krompir (s skorjo vred) in izdolben pecen krompir skupaj stenstamo in dodamo olivno olje, cesen v prahu in skuhan por (na olivnem olju). Vse skpaj dobro premesamo in damo v izdolbene lupine krompirja. Nato pa vse skupaj nazaj v pekac dokler lepo ne porumeni.
Lahko za okus dodamo tudi kvasne kosmice.
b) specene lupine krompirja lahko tudi nafilamo z mesano zelenjavo (spinaca, paprika, paradiznik, koruza, blitva, itd) ter leco in dodamo paradiznikovo omako itd


FIZOLOV POLPET
a) Polpet iz cicerik je narejen iz skuhanih cicerik (prvo jih namakamo v vodi 24ur, nato vodo zavremo in vanjo polozimo cicerike za nekaj minut dokler niso mehke).
V multipraktiku sem jih zblendala s surovimi korencki, cebulo, posusenimi paradizniki, malce paradiznikove omake (da ne bo pregosto za oblikovanje), oreganom, cesnom v prahu. Gosto zmes sem oblikovala v polpet. V hladilniku se je dodatno strdil.  
Nanj sem polozila liste rukole, gaucamole (avocado+cebula+ limonin sok) kateremu lahko dodamo tudi svez paradiznik. Cez pa polozila kalcke. 
Ob hladnem vremenu lahko polpet segrejemo, ga polozimo s kroznikom vred v pecico le za toliko da postane topel, ne vroc! 
Lahko se polpetu primesajo tudi vzklita semena, kot so soncnicna (njami!) oz mesana! 
  
b) Polpet iz lece (skuhana na pari da ne bo prevec mokra) in ji dodala soncnicna semena, posusen paradiznik, cebulo in oregano. Vse skupaj sem zmixala v multipraktiku in bilo je odlicno (ce se tezko miksa, ce je pregosto, dodamo malce paradiznikove omake ali vode. Vcasih sem olje dodajala, sedaj nic vec da ne pretiravam z mascobami). Ce vam pride preredka zmes, dodajte zmleta lanena zrna. H leci lahko dodamo resnicno katerokoli zelenjavo imamo pri roki, ali surovo ali skuhano.TUdi skuhan krompir ali drobtine.
V hladilniku se polpet dodatno strdi tudi ce nimamo zmletih lanenih semen. Vzela sem list solate, nanj "zdrobila" polpet, dodala avocado, nastrgan korencek in zavila v "burito". Jed je postala zelo visoko bazicna in njami. 


KROMPRIJEV POLPET 
a) leca (ali poljubni fizol) zmixana v multipraktiku s posusenimi paradizniki, cebulo,malo olivnega olja in oreganom. Popecemo jo na olju na nizki temperaturi. Ce imamo pri roki lahko dodamo se nastrgan korencek, zmleto laneno seme, cesen.
b)
skuhan krompir ki smo ga stenstali s cebulo in gobicami (ne rabimo veliko krompirja), dodamo malo rozmarina, morske soli in olivnega olja. Jaz imam rada posusen paradiznik in ga lahko primesamo ni pa nujno. Primesamo lahko se zmleta lanena zrna in oblikujemo v polpet. Popecemo ga na olju na nizki temperaturi. Jaz sem uporabila kokosovo maslo in imela na najnizji mozni temperaturi. Dlje se je peklo, vendar se vsaj ni zazgalo.

SENDVIC..... pri ekcemu kruh s kvasom NI dobra ideja, vendar pa kak pita kruh obcasno ni nic narobe, da le ni kvasa in glutna. Ce to ni mogoce, potem si naredimo vegan palacinko in vanjo zavijemo vsebino. Papir bo pomagal vse skupaj drzati. :)
Notri pa so: paradiznik, zelenjavni ali fizolov polpet, listi spinace ki so prej bili namoceni v limonin sok, stenstan fizol, nariban korencek. Ce zelimo lahko dodamo par keprov.
Sendvic zavijemo v papir kateri ga drzi skupaj.  

ENOLONCNICA
skuhana leca z na drobno narezano stebelno zeleno, korenckom, strocjim fizolom in sladkim krompirjem.
 
Rjav riz, gobice, na drobno narezana zelenjava (rdeca in rumena paprika, paradiznik), zeleno od cebule.


1) Kvinoja z malce currija, z duseno mesano zelenjavo kateri smo primesali pikico tamarija.
2) Sladka Kvinoja z zelenjavo in rozinami. Kvinojo skuhamo v vodi in odcedimo.
a) Dodamo zlicko kokosovega olja (ce zelimo) in morsko sol in pomesamo. Nato dodamo rozine, sveze narezan paradiznik, sladko papriko in nariban korencek kateremu smo primesali kapljico medu za slajsi okus (nariban korencek pustimo namakati v plitvi, z medom razredceni vodi da se vpije medu).

b) Kvinoji dodamo rozine, nastrgan korencek, cimet, svezo koruzo, limonin sok in scepec himalajske soli. Prava jesenska jed.

c) Lahko pa vse skupaj naredimo kot solato, dodamo vec sveze na drobno narezane zelenjave ter poljuben solatni preliv ali pa kar limonin sok.

Obed s kvinojo ni prevec nasiten razen ce pojemo res veliiiiiko kvinoje in za vecjo sitost priporocam ali krompir, masleno bucko ali fizol. Lahko pa imamo bogato krompirjevo juho pred tem obedom.

PRESNI SPAGETI
Lahko jih naredimo iz raznih buck katere narezemo na tanjke listice ali pa ce imamo napravico ki nam naredi spagete (ogled na Amazon tukaj, NI draga!!!).
Moja najljubsa omaka: zblendamo 2 vecja paradiznika, mestnata, 1/2 manjsega avocada, malo sveze bazilike in oregana, zelenega od cebule ali drobnjaka, stisnjen sok od 1/2 limone in ce zelimo mickeno cesna. Polijemo po spagetih iz olupljenih buck. Lahko dodamo se svezo surovo koruzo in olive (ce so namocene v soli in kisu jih moramo dobro oprati). 
Omaka iz paradiznikov (od Wendi):
2 uri pred pripravo namocimo posusene paradiznike v vodi da bodo mehkejsi. Ko zacnemo, v posodi rocno primesajmo na drobno narezane sveze paradiznike (veliko), drobno narezane posusene paradiznike (manj), polovico zlicke zdrobljenega cesna, 3 zlice olivnega olja, 12 drobno narezanih oliv, malce oregana, morske soli, kajenskega popra in limoninega soka.
Na koncane spagete dodamo kar zelimo..... olive, koruzo, articoke, dusen strocji fizol, drobno narezano papriko, itd Kadar nimam dovolj sestavin, vrzem notri kar pac najdem. 
 

P r e s n i    Z a v i t e k    
Namaz: brazilske orescke sem imela namocene v destilirani vodi (vsaj po 8 ur). V multipraktiku sem jih zmixala s posusenimi paradizniki, oreganom, timijanom in cesnom v prahu. Lahko dodamo malce vode in olivno olje, ce zelimo manj gosto.

Mango Salsa: na drobno narezemo: paradiznik, mango, kumarico, cebulo, ter dodamo limonin sok, poper in vodo in naj bo vse skupaj namoceno cez noc.

Zraven polozimo avocado, vijolicno zelje, oz poljubno zelenjavo. Vse skupaj zavijemo v list solate.

Brez oresckov:

Kdor ni ok z orescki, lahko dodamo (vec visoko bazicnih idej):

-  guacamole (recept zgoraj) in nariban korencek ter skuhano kvinojo kateri smo primesali 1 zlicko tamarija, ter salsa

- cicerike stenstane s posusenim paradiznikom, oreganom, malce livnega olja, cesna ter salsa, kumarica, itd

- skuhan fizol, nariban korencek z limoninim sokom, guacamole ter salsa

- rjav riz, salsa, guacamole, salsa v katero so primesane skuhane cicerike

PRESNA PREDJED Na tanjko narezemo bucko. Nato v posodici zmesamo avocado, malo himalajske soli, poljubne zacimbe, na drobno narezano vijolicno zelje, na soncu posueni paradiznik (ki je bil namocen v vodi s cesnom) (lahko pa tudi svezega porabimo), lahko dodamo se na drobmo narezano korenje (jaz sem ga dala na stran) in surovo konopljino seme. Jed je enostavna, hitro se jo naredi, zanimiva je in zelo priljubljena.
 

 SOLATE

Uporabila sem mesano solato, 3 liste brsticnega ohrovta, svezo baziliko, surov korencek, surovo cvetaco, brokoli, kumarico, paradiznik in avocado. Za solatni preliv sem uporabila laneno olje (omega 3) in limonin sok oz jabolcni kis. 

Naribamo surovo rdeco peso, surov korencek, por, paradiznik, zeleno papriko, kumarico, bucko, petersilj, malo lece (skuhane na pari) in vse polijemo z limoninim sokom. 
Izbira prelivov ki so bazicni je malce spodaj.


MANGO SALSA PRELIV ZA SOLATO:
Na drobno sem narezala breskvo in mango ter dodala svezo koruzo in na drobno narezan peterslj ter koriandrovi listi (ali zdrobljena semena ce ni listov).
Preliv cez sadje: malo vode, limoninega soka, spestan drobnjak (da se okus prelije v vodo), in polovica avocada kar sem na koncu zblendala in polila preko sadja. 
Mango salso lahko polijemo preko solate ali pa vzamemo zdrav chips (ali list mlade solate, ali koruzni chips (recept zgoraj)) in uzivamo v osvezitvi. :)
Solatni preliv brez kisov in mascob:
a)
limona in pomaranca z drobnjakom
b) zblendan paradiznik s kumaricami in drobnjakom

c) zblendane jagode z drobnjakom

d) zblendana pomaranca in paradiznik
z malo vode
e) zblendan mango in kumarice
z malo vode
f) zblendan mango in rdeca sladka paprika z malo vode

g) zblendane jagode z rdeco sladko papriko z malo vode

vsem se lahko doda drobnjak, bazilika, oregano, ce zelimo.... 


SADNI SOLATNI PRELIV
1) V multipraktiku sem na drobno zmlela celo glavo solate, nekaj drobnjaka in pol olupljene velike kumarice (lahko uporabimo katerokoli solato zelimo) tako da je prisla v obliki manjsih kosckov (da bo lazje za prebavo). Vse to sem polozila v skledo za solato.
2) nato sem s Spirool spiralnikom narezala olupljeno kumarico v obliko spagetov (ce tega nimate priporocam da kumarico na tanjko narezete, kolobarji so povsem ok) in dodala solati.

3) 450 g jagod sem zblendala v blenderju (katerikoli multipraktik bo enako dobro opravil) da so prisle v gost preliv (zelene liste na jagodah sem ohranila = zelenje!) in polila preko solate ter premesala. Vcasih rada dodam nekaj kapljic limone za dodatek ucinek. 

To je zame najbolj osvezilna solata. :-) 

Jagode se lepo mesajo s kumarico. Sadje se le ne mesa z zelenjavo ki ima skrob v sebi (korenje, pesa, krompir, ter se slednjimi: zelje,
brokoli, cvetaca). Ker so jagode bolj kislo sadje in ne sladko po okusu, jim lahko se dodamo paradiznik in tudi borovnice. 
Verzija 2: namesto jagod uporabimo mango z limono ali pa mango in pomaranco (mango naredi preliv bolj gost, kremast, citrusi pa osvezilnega)

 SLADICE

D A T E L J  E V I  K R O G C I!  Izredno sladka in cudovita! Skupaj zmesamo dateljne (v multipraktiku oz z vilico in nozem in malo moci) in narezane mandelje (nesoljene in popecene ali pa surove). Oblikuj zmes v krogle in nato vsako kroglo pomoci v enake narezane lesnike. Daj v hladilnik. Poleti lahko das v zmrzovalnik - ne bodo zmrznili. Na zunaj bodo malce trsi in notri se vedno mehki. So izredno osvezilni.

P r e s n a   B a n a n i n a   T o r t a   - zelo lahka, bez mascob
Sila enostavna torta oz kolacek (odvisno kako jo narezemo). Za 1 sloj, skorjo sem zmixala v blenderju orehe in dateljne. Na zelo tanjko sem maso razvlekla po globjem krozniku in poskrbela da je zaobjela kroznik se kak cm v visino (da bo zaobjela kremo). Krema je narejena iz banan katerim sem dodala malce kokosovega olja (za brez mascob lahko preskocimo olje) in vanilije ter limoninega soka. Polila sem po skorji in cez posula s kokosovimi drobtinami ter limoninim sokom. Vse skupaj je bilo visoko pribl 2-3 cm.

Dala sem v zmrzovalnik za 5 ur, kjer se je strdilo v idealno kremasto gostoto. To je tudi idealen cas da se postreze. 

Cim sem dala v hladilnik cez noc, se je krema ze zmehcala, a je se vedno imela svojo obliko. Banana je ze zacela oksidirati (spreminjati barvo) zato bom rekla da jo je najboljse pojesti se isti dan oz najkasneje naslednji dan. 

Idealna je za vse ki si zelijo lahke in okusne sladice.

LAVA TORTA
Po navadi je to torta za 2 osebi in je velikost skodelice za kavo. 

Za skorjo zmixamo: prvo zmeljemo orehe in jim dodamo ze prej zmlete mandelje. Naj bo malo vec mandeljev. Nato dodamo dateljne (Njihova vloga je da zmes skupaj drzijo. Uporabi jih toliko dokler se to ne zgodi vsaj malo - preverimo s prsti, oblikujemo kroglico in ce se skupaj drzi, je zmes pripravljena, sicer dodamo se kak datelj). Nato v skodelico damo cisto plasticno vrecko in v njo damo to zmes, z rokami jo potlacimo, da bo zaobjela celo notranjost skodelice - naredimo cim tanjso plast.

Za puding/sredico zmixamo:1 avocado in 1 banano, surov kakav v prahu (ekoloski)*, agavin sirup, vaniljev ekstrakt (brez alkohola), lahko se malo cimeta dodamo in kokosovo olje za dodaten okus.

Nato zapolnemo skodelico s pudingom. Vse skupaj postavimo v zmrzovalnik in cez 30-60 min v haldilnik kjer torto prevrnemo na kroznik in odstranimao plastiko. Odlicna je tudi v naslednjih 2 dneh! Vcasih se mi zdi da je se boljsa naslednji dan, ko se okusi vpijejo!

* Eko kakav v prahu, ki je samo iz zmletih kakavovih zrn, je tudi alergenska hrana in naj se nebi uzivala prepogosto (vsak dan), sploh ko si cistimo telo, sploh ker vsebuje kofein kateri je znan stimulant adrenalinskih zlez.  Sluzi kot pika na i, kot nagrada po prehrambeno uspesnem tednu. :-)

Lahko ga nadomestimo z rozicevim prahom (carob powder) (kateri mora biti iz zmletih zrn, brez dodatkov!) ki je ravno tako poln antioksidantov (temen, grenak rozic). Okus bo pa nekje med cokolado in karamelo.


Zadnjic sem naredila puding iz rozica in sem uprabila 2 banani, 2 avocada, 7 dateljnev, 2 zlice rozicevega prahu, 2 zlice kokosovega olja, veliko cimeta in malo agave (prvic da sem merila in si zapomnila kaj sem merila). Vse skupaj sem dobro zmixala v multipraktiku. Bilo je njami! 

PRESNA KOLACKA - borovnica :)
Zgornji: v multipraktiku zmixas orehe dokler niso zdrobljeni. Dodas mehke dateljne in veliko cimeta. Zmes oblikujes in na vrh postavis posusene borovnice.


Za lazje prenasanje kolackov kot prigrizek tekom dneva, priporocam da rocno zmesate suho sadje z zmesjo in poljubno oblikujete.

NAJBOLJSI COOKIJI NA SVETU po receptu Mimi Kirk.
Odlicno so uspeli in prehitro jih je zmanjkalo zato jih bom morala naslednjic pofotkati. Slika je izposojena, izgledajo pa zelo podobno. Naredijo se pa takole:

Mandelje (2-3dc) namocimo v vodi za par ur, nato jih z vodo vred zblendamo. Ko dobimo gosto zmes, jo odcedimo, pomagajmo si z vilico da cimvec vode odtece. Ta voda je mandeljevo mleko in ga sharnimo v haldilniku za zajtrk (lahko kar kosmice notri namocimo in bodo do jutra lepo mehki). 

Kar je ostalo od mandelejv damo v multipraktik in dodamo banano, nekaj dateljev (5-6, odvisno od kolicine mandeljev, po okusu), 1 ali 2 zlice kokosovega olja ter zblendamo skupaj. Ko dobimo gosto maso, jo damo v vecjo posodo v katero bomo se rocno primesali: zdrobljene orehe, cimet, rozine in kokosove drobtine

Ze v tej fazi je sladica odlicna za pohrustati. Vendar se izplaca potrpeti in jih z zajemalko za sladoled oblikovati v pol krogle in jih postaviti v dehidrator preko noci oz dokler niso bolj suhi, po nasem okusu. Jaz jih imam notri kar cez noc. 

Kdor nima dehidratorja, priporocam postavitev na papri za peko in v pekac na najnizjo temperaturo in ce le ta prekoraci 50C, priprimo vrata pekaca. Zjutraj preverimo ali so ze dovolj suhi.


Idealno za praznike!!!
Presni Kruhek s sadjem
Kruhek: chia semena sem imela 2 uri namocena v sfiltrirani vodi. Zmixala sem jih z banano (lahko tudi rocno), maso namazala na papir za peko in dala v dehidrator na 45C za 5 ur (dokler ena stran ne doseze zeljenega efekta v manjsi vlaznosti) .... ga obrnila dokler se druga stran ni bila suha. Chia semena dajo grickajoc efekt. Ce zelimo mehkejsi "kruhek" za prepogniti a'la palacinke, lahko uporabimo rozine ali pa datelje namesto chia semen.

Namaz: banana + jagode+ kokos, kot na sliki.

Lahko se polijemo s cokoladnim prelivom (1/2 avocada + kokosovo olje, zmleta kakavova zrna ali rozic + med ali agavin preliv) ali pa z vanilijevim prelivom (3 ure namocene pinjole zmixane z vanilijevim ekstraktom in agavinim prelivom oz medom in dodamo malo vode za bolj tekoci efekt).

Alternativni namaz: lahko si zblendamo suhe slive z malce medu in si namazemo na presen kruhek. Lahko zblendamo breskve z dateljni in imamo cudovit namaz. Jaz ga uzivam najraje kot kaso v veliki skledi. :-)


C O K O L A D N I  P U D I N G!    
a) Zmesaj 2 avocada (ali pa banani oz 1 avocado in 1 banana - avocado zgosti maso in je bolj pudingu podobna) in dodaj ekoloski- surovi -neobdelani-kakav v prahu (Organic Fairtrade Raw Cacao) ali pa rozic v prahu (manjsa mera), cimet, agavin preliv ali med. In puding je narejen! Izredno je okusen! Po zelji se lahko doda se vanilijev ekstrakt brez alkohola in surovo mandeljevo maslo, kokosovo olje,...odvisno od okusa in dneva.
b) Namesto avocada dodamo medjool mandlje (prej namocene v vodi), vodo, banano in kakav z agavinim prelivom. 

J a g o d n a  P r e s n a   T o r t i c a    
V multipraktiku zmixamo orehe in mandelje. Nato dodamo datelnje in zmixamo. Nato dodamo chia semena in posusene jagode in nezno zmixamo. Zmes poljubno oblikujemo.V hladilniku se dodatno strdi.

S L A D E K  K O L A C!  V pekacu specemo 2 manjsa sladka krompirja (brez ponve, olja in aluminija, postavis jih kar direkt na rinke in jih prebodes z vilico). Ko sta specena, ju olupi in daj v globjo posodo. Dodaj 1/2 oz 1 banano, eno na drobno narezano jabolko, veliko narezanih mandeljev in poljubno naravno sladilo (jaz uporabljam agavin preliv). Vse skupaj dobro premesamo in poljubno oblikujemo v roki. Polozimo jih na s kokosovim oljem premazano ponev (olivno olje je tudi ok) in damo v pecico za pribl 20min. Cela hisa bo cudovito disala!  

KAJ PA SOJA?Soja ni zdrava in sojinim izdelkom se izogibam (sojino mleko, tofu, sojino olje itd). Kjer zivim je soja GMO in moje telo je ne zmore vec  prebavljati (alergija). GMO ali ne, ni zdrava v sprocesirani obliki!
Soja vsebuje namrec fitinsko kislino ki preprecuje vsrkavanje hranljivih snovi, kot so kalcij, zelezo, itd. Sojino mleko je zelo sprocesirano, vsebuje veliko sladkorja in te kisline. Ta kislina preprecuje tudi vsrkanje amino kislin (iz beljakovin) v soji! Tako da v bistvu nima clovek nic od tega. Naj se omenim posebej da soja izredno zasluzi telo!!    Edina bolj ok pridelka iz soje sta Tempeh in Miso, ker sta fermentirana in vsebujeta veliko prebavnih encimov in s tem se telo ob prebavi ne preobremeni! A kot sem ze omenila, soja in sojini izdelki zasluzijo in niso primerni za ljudi, ki imajo alergije in astmo, ter tezave s sinusi oz zamasenim limfaticnim sistemom (ekcem itd) itd

Soja je seveda manj skodljiva od mesa in kdor ne more brez enega ali drugega, priporocam da ostanete pri soji in se vedno odrecete zivalskim izdelkom!

OPOZORILO - VEGANSKI OZ SOJINI SIRI:

popularni sojini sircki NISO veganski - vsebujejo namrec beljakovino casein ki je iz kravjega mleka in je zelo nevarna za zdravje. Ta beljakovina se tudi uporablja pri izdelovali lepil! Vedno preverite sestavine! :( Vec

3) Linki odlicnih strani bazicne-presne in razne bolj ali manj skuhane vegan hrane

LOWFAT VEGAN CHEF -nizko mascobni veganski recepti. Stran vsebuje skuhane IN presne recepte - zelo zdravi! Priporocam!





http://www.presno.si/recepti
Fantasticni presni recepti! - v slovenscini
(veliko receptov je baziranih na oresckih, zato taksne priporocam obcasno in v manjsi kolicini, ce sploh)



http://www.ekologicen.si/news/409/RECEPTI
Izgledajo odlicno! - v slovenscini



http://zivljenjejelepo.wordpress.com/2010/09/25/presni-veganski-cokoladni-cookiji-heavenly-chocolate-cookies/
My Wabi Sabi World - v slovenscini


http://www.holistic.si/index.php/recepti.html
Dobri recepti, od presnih sladic do solat, skuhanih veganskih jedi, smoothijev, itd - v slovenscini
(opozorilo, pri nekaterih receptih se pojavlja sojin sir/veganski sir ki pa vsebuje lepljivo beljakovino casein kar NI vegansko niti zdravo!)

Kristina Carillo-Bucaram....
nizkomastni, visoko hranljivi BREZ SKRBI IN KRIVDE presni recepti (80-10-10)... odlicni. Link vas popelje na kopico videjev. Priporocam!
http://www.rawfullyorganic.com/content.php?section=site_content&selector=videos



Ogromno izvrstnih nizko mascobnih veganskih receptov zene Dr McDougalla, Mary! Od predjedi, glavnih jedi, sladic, chipsa iz trdih zelenih listov, pijace, pizzze, tort itd

http://www.drmcdougall.com/newsletter/recipeindex.html

Presni recepti znane 73 letne Mimi Kirk, ki je s svojim videzom in prehrano navdusila in in spirirala svet! Presna hrana je ze v startu visoko bazicna in 100% idealna za cloveka. Seveda je za nas nujno le, da smo 70% ali 80% na bazicni, presni hrani! Recepti so na blogu njene spletne strani:
http://youngonrawfood.com/blog/
Presne omake (chilli, BBQ, itd) tukaj.
http://www.rawmazing.com/rawmazing-recipes/
Rawmazing, enkratni recepti za vse! Tukaj je se link za presni sushi  http://www.rawmazing.com/recipes/raw-vegan-sushi/




80-10-10 presna vegan prehrana - barviti recepti
(80% ogljikovih hidratov, 10% beljakovin 10% mascobe)
http://terileventhalsblog.blogspot.com/p/80-10-10-recipes.html


85% presna, 15% skuhana, popolnoma rastlinska
Na stotine receptov za zajtrk, kosilo, malico, vecerjo, sladice, juhe, itd



         Recepti skuhane Vegan hrane iz NY Timesa! :-)
         Tukaj


http://www.rawfamily.com/recipes
SMOOTHIJI - stran Victorie Boutenko




http://goneraw.com/
Presni recepti kjer si ljudje lahko delijo umetnine :-)







http://www.allrawdirectory.com/rawfoods.asp?topic=rawfoodrecipes
Mesani gurme presni recepti (Jim Jeevan & Wendy Dee)
prikazana jed je "Autumn Roll"
Gurme presna hrana - bozanska! Fotke hrane in knjige ki se jih da kupiti na Amazon.com. Nekatere njene jedi so celo dobile nagrado!









http://thehappyrawkitchen.blogspot.com/search/label/chocolate
The Happy Raw Kitchen - krasni presni recepti- samo poglejte si tole cokoladno torto!!!











Ti nasveti niso odobreni pri Ministrstvu za Zdravje. Raba nastetih postopkov in proizvodov je na lastno odgovornost.