BAZICNA HRANA

VSEBINA:
1). BAZICNA IN KISLA HRANA
2). HRANLJIVA VREDNOST HRANE
3) ZAKAJ JEMO
4). O BELJAKOVINAH / PROTEINU, KALCIJU, MINERALIH in B12
     - Spica novega Filma "Forks Over Knife" ki je nujen ogleda za razumevanje modernih raziskav s podrocja prehrane, kdo je sodeloval pri temu, kdaj in kje ter kaj so ugotovili!
     - Kratek Intervju z Dr Campbellom Phd, najbolj vplivnim prehrambenim raziskovalcem na svetu ki ima vec kot 50 let izkusenj raziskav na eni najbolj vplivnih institucij - Cornwell Univerzi 
5) DODATKI ZDRAVI HRANI


1). BAZICNA-KISLA HRANA
Ta dieta ki je meni pomagala je osnovana na 75% bazicni in 25% kisli hrani rastlinskega izvora. To ustvari idealno kemicno ravnotezje v telesu brez ekstremov. (Razmerje je lahko tudi 80-90% bazicno)
- Znanstveniki so ugotovili da imajo bolani ljudje kisel ph telesa, medtem ko imajo zdravi ljudje bazicen!
- "Danes ne more nihce vec trditi, da ne vedo osnovnega vzroka za raka! Ravno nasprotno, je ni bolezni, katere vzroka ne vemo bolje kot ravno za raka! Dandanes nevednost ne sme vec biti vzrok za izogibanje preprecitvi" ~ Dr Otto Warburg je dobil Nobelovo nagrado kjer je leta 1931 dokazal, da rak ne prezivi v bazicnem, s kisikom bogatem okolju, ter da rak raste v zakisanem okolju, z nizkim kisikom! vec

BAZICEN pomeni ORGANSKI, ZIV  
(omogoca pretok obilice kisika in odnasanje dusika in celicnih ostankov iz celic, telesa, omogoca pravilno celicno delovanje, absorbiranje hranljivih snovi, prinasa hranljive snovi)
KISEL pa pomeni ANORGANSKI, MRTEV 
(to so ostanki izgorevanja hrane (presna hrana ima zelo malo ostankov, bolj sprocesirana in kisla je sama po sebi ze ostanek izgorevanja), celicni ostanki (nase celice jedo in kakajo - 80 triljonov celic je in kaka vsak dan), toksini itd kateri, ce se ne izlocijo iz telesa, zacnejo gniti in razmnozevati dusik. Dusik je tisti ki poskoduje celice in povzroci nastanek raka in drugih okvar.)

2 minutno predavanje o bazicni in kisli prehrani - zakaj je ph ravnovesje v telesu tako pomembno! Nasa kri ima vedno ph vrednost 7.4. Lahko niha od 7.3 do 7.4. Ko uzivamo kislo hrano (hrana katere vrednost je pod ph 7), bo telo naredilo vse, da jo nevtralizira, saj cim ph krvi zdrsne na 7.2, se kri zastrupi in umremo.
Telo bo shranilo toksine v organih, celicah, tkivih,  skusalo jih bo odvreci skozi kozo (ekcem psorijaza, luskavica, mozolji itd) in pazduho (potenje), itd. Telo bo vedno ohranjalo kri v ph 7.4 ne glede na splosno stanje telesa, dokler bo lahko. Nevtraliziralo jih bo z lastnimi bazicnimi celicami, katere bo vzelo iz organov in kosti (pri cemur se sprozi kalcij). Bazicnost je nase naravno stanje!

 Tale video lepo razjasni to kar moramo vedeti o kislosti in bazicnosti in kaj to sploh je!

Zdravnik Dr Marcial-Vega je naredil izvrstno raziskavo vpliva Goji soka na bazicnot krvi. V tem 7 minutnem videu  pokaze kri (rdece in bele krvne celice) pacijenta katerega telo je zakisano (zdi se da je bil pacijent ze precej bolan), prevec je belih krvnih celic, rdece so zelo oslabljene, prevec je bakterij v krvi itd.
Nato prikaze posnetek njegove krvi po parih dnevih na Goji soku - prava revolucija! In nato po 10-ih dnevih. Kri se koncno obnasa tako, kot bi se morala, rdece krvnicke izgledajo idealno, in bele se obnasajo pravilno! Mene je tale video fasciniral! 
Seveda bo imela vsa bazicna hrana taksen ucinek na naso kri - zato se pa veliko ljudi tako hitro pozdravi, ko zacnejo uzivati vec presne hrane (zeleni kasasti sokovi, zelenjavni sokovi, , sadje, zelenjava itd = vsa ziva hrana, vse kar vsebuje kisik)!

12 dodatnih razlogov zakaj se moramo izogibati zakisajoci hrani in ostati bazicni - tukaj!

SPISEK HRANE:
Vsebina iz: M. Ted Morter, Jr., Your Health Your Choice, strani 85-86. (prevedla iz anglescine Kat Brec)     Istoimensko video predavanje Teda Morterja si oglejte tukaj.

Spisek je prikaz vse (oz vecina) hrane in v katero skupino spadajo. Pri ociscevanju in jacanju imunskega sistema  moramo vztrajati pri vsaj 75% bazicni hrani in 25% kisli (ki mora biti ne-zivalskega in ne-industrijskega izvora, se pravi, cim bolj naravna. Hrana mora biti tudi vsaj 75% presna, saj le na ta nacin zauzijemo dovolj hranljivih snovi v njihovi naravni obliki. 

HRANA Z BAZICNIM UCINKOM NA TELO PO PRESNOVI
mandelji, solata, jabolka, lima fizol, marelica, limona, avokado, banane, proso, melasa (sladkorni sirup), strocji fizol, gobe, pesa, cebula, dinja, ohrovt, kvinoja, robidnica, brokoli, pomaranca, brsticni ohrovt, zelje, breskve, korenje, hruska, pastinak, cvetaca, ananas, zelena, krompir, blitva, redkev, kisle cesnje, rozine, kumarica, malina, suhi dateljni, suhe fige, kislo zelje, grenivka, zeleni sojin fizol, grozdje, surova spinaca, zeleni fizol, jagode, grah, pomarance, lubenica, mandarine*, vsi kalcki

  

HRANA S KISLIM UCINKOM NA TELO PO PRESNOVI
vse meso, vsi siri, mleko*, mlecni proizvodi (maslo, margarina, jajca, itd) soja, arasid, jecmen, posusen grah, borovnice, slive*, suha sliva, beli riz, rjav riz, koruza, brusnica*, ribez, soncnicina semena, med, orehi, leca, suha psenica, ovseni kosmici, razkuhana zelenjava

* Vsebuje bazicne ostanke (po presnovi), a ima kisel ucinek na telo.



HRANA Z NEVTRALNIM UCINKOM NA TELO PO PRESNOVI
sladkor, koruzno olje, olivno olje

Na kratko: 70-80% sadje, zelenjavo, kalcke, krompir, kvinojo, mandeljne in 20-30% ostale orescke, rjav riz, leco, ovsene kosmice in ostale zitarice in zrna

Na splosno sadje in zelenjava pustijo bazicen ostanek, medtem ko meso, zivalski izdelki, zrna, zitarice in orescki pustijo kisel ostanek v telesu.
Cetudi ima citrusno sadje kot npr pomarance in limone citrusno kislino in ima lahko kisel okus, ne povzrocajo kislosti potem ko je presnovljeno. Kislost v hrani povzroca vecinoma klorid, zveplo, in fosforjevi elementi najdeni v ostankih neizgorljivih mineralov po metabolizmu hrane. Celice med presnovo popolnoma oksidirajo kislino, kot je v citrusnem sadju in ne pustijo za sabo nobenih mineralnih ostankov.



BOLJ NATANCNA ph LESTVICA    Vir

NAJBOLJ BAZICNA (ph 8-11)
limone, lubenica, ananas, melone, kivi, rozine, petersilj, belusi, kelp alga

BAZICNA (ph 7.2 - 8)
vse sadje*,
vsa zelenjava*,
vsa solata, zelje
vsi zeleni listi zelenjave, regrad, itd (list rdece pese, zelena, lilsti ohrovta, blitva, listi korencka, itd)
kalcki: vzklita zrna, vzklita zita, vzklita semena, vzklit fizol (vzklit fizol vsebuje snov ki je strupena za ljudi. Fizol se mora vedno skuhati in s tem se bazicnost zmanjsa, vendar ce bo vzklit in nato skuhan, bo bolj hranljiv kot pa ce prej ni bil vzklit)
nezno dusena zelenjava,
jabolcni kis (edini kis),
mandelji
hladno stisnjena olja: olivno, laneno, konopljino, buckino, kokosovo, itd
* par izjem, poglej kislo lestvico

NEVTRALNA (ph 7)
voda, med, navadno olivno olje

KISLA (ph 5-7)
zelenjava: koruza, leca, olive, rumena bucka
skuhana zelenjava
sadje: borovnice, brusnice, slive in suhe slive
sadje v konzervi in skuhano sadje
mlecni izdelki, maslo, siri, sladoled, jogurt, itd (zelo zasluzijo in ohromijo imunski sistem)
jajca
soja in sojini idelki, seitan
tempeh, Tahini, Roziceva moka
orescki (vsi razen mandeljev)
jedilna olja,

NAJBOLJ KISLA (ph 2-5)
meso (govedina, piscanec, puran, ribe)
Vsa zita in izdelki - kruh, testenine, riz, moke, kosmici,
cokolada
pohanje
sojina omaka
sladkani jogurt
namizna sol, sladkor (bel in rjav), umetna sladila
kisi (razen jabolcnega)
tobak, farmacevtska zdravila
gazirane pijace, alkohol, kofein
pivo ima ph 2.5
coca-cola (in ostale gazirane pijace) ima ph 2
Gatorade ima ph 2.5
kava ima ph 4
Vse kar ima ph 3 in manj, bo ze poskodovalo nase celice (kemoterapija ima ph 2 ali manj in poskoduje vse celice, in rakave in zdrave - vir: Dr Morse ND)!
Energijo, zivost-hranljivost hrane se lahko tudi izmeri. Elektromagneticna energija se meri v enoti ANGSTROMov. Visja je raven angstromov v hrani, vec energie ima ta hrana. Najvec angstromov ima:

1) surovo sadje (8,000 do 10,000)
2) surova zelenjava (8,000 do 9,000)
3) sveze surovo mleko (8,500)
(primerno za otroke do 2 let starosti, po tem letu se vsi sesalci nehajo dojiti - krmiti z mlekom, saj tudi ne zmorejo vec prebavljati hrane ki biolosko ni vec primerna) moja opomba: kravje mleko nima kaj iskati pri sesalcih druge vrste = ljudeh! DOJILJE za matere brez mleka lepo prosim kot so bile vcasih, tisocletja ce ne se dlje pri ljudeh!
4) skuhana zelenjava (4,000 do 6,500)

Normalno clovekovo telo ima v povprecju 6,500 angstromov.
Rakavi pacijenti imajo v povprecju 4,500.


Pasterizirano mleko:
2,000
Sir: 1,800
Obddelana bela moka: 1,500
Skuhano meso: 0
Ob tej lestvici hrane kot dajalke zivljenske energije zlahka vidimo kako hrana ki je brez energije (z drugimi besedami - zakisajoca hrana) oslabi nase celice, oropa nas zivljensko potrebne energije in zbolimo.
Vir: Dr Robert Morse ND iz knjige "the Detox Miracle Source Book"
Idealno je da uzivamo 80% bazicne in 20% kisle hrane rastlinskega izvora.
Ce nam je tezko doseci ta ideal, priporocam:

~ pitje sveze spresanih zelenjavnih sokov, po 2 na dan (vsak vsaj 2 dc)!
~ v vodo si stisnite limono, tako da bo vsaj zmerno bazicna
~ naredite si se kak zeleni smoothie (banana+hruska+2dc vode+sop blitve ali kakih drugih zelenih listov) spijte ga 1x na dan ali 2x! (poleg sokov)
 To bi bil dober zacetek v BAZICNOST! Proces eliminacije nezdarve hrane se bo itak sam od sebe odvil, bolj bomo bazicni, bolj si bomo zeleli hrane ki nas bo vracala v zdravje.

Ce je le mozno bom vedno kupila eko pridelano hrano! Ce kdaj ne najdem eko hrane, pac kupim ne-eko. Vedno raje kupim hrano pri kmetih na trgu kot pa v trgovinah iz Kitajske oz kake druge drzave! Hrana je vedno bolj kavlitetna, ce je iz domacega okolja. Vsaj naravno je dozorela! Onesnazenost v Sloveniji se mi zdi precej manjsa kot pa kje drugje! Rada podpiram domace kmetije, saj imajo kmetje svoja naravna semena in imajo zdrav odnos do hrane ki jo pridelajo! 


NASA DRUZBA: 
V nasi druzbi zauzijemo 80% kisle hrane in le 20% bazicne. Pozimi zauzijemo izredno malo bazicne hrane, pri veliko ljudeh je dnevni vnos kisle hrane tudi 100%! Pri temu imunski sistem krepko oslabi in odprti smo za veliko virusov in okuzb. 
Cetudi je bazicnost nase naravno biolosko stanje, moramo vedeti da smo se kot posamezniki in kot druzba krepko navadili na zakisano hrano. Hrana kot so mlecni izdelki in zitarice so nam tekom stoletja resevale zivljenja ko ni bilo nobene hrane naokoli. Imamo globoko navezanost na to hrano, katera je zal postala osnova. Zato ko zacnemo z bazicno hrano, moramo to storiti pocasi (ce nismo pravi avanturisti) in postopoma. 
Ljudje ki so navajeni na mocno, zacinjeno in slano hrano, bodo imeli najvec tezav. Zato priporocam da zacnemo s sveze spresanimi zelenjavnimi sokovi in smoothiji. Vec o temu sem napisala na zg strani Bazicni Recepti.



Intervju z zdravnikom in avtorjem knjige "Ph Miracle for Weight Loss" Dr Robert Youngom na CNN-u! Pravi da problem pri zaobljenih ljudeh niso odvecni kilogrami, temvec zakisanost! Telo ni vec zmoglo nevtralizirati in izlociti kisle celice, zato jih je shranilo v dolocene dele telesa. Ko telo zacne postajati bolj bazicno, zacne kuriti in izlocati kisle celice! Ko ljudje jedo bazicno hrano, lahko zauzijejo veliko vec kalorij kot so prej in bodo shujsali!  
Objavljam njegov intervju samo zato da pokazem resnost in razsirjenost tega logicnega pogleda na clovekovo telo - bazicno. S tem zdravnikom se NE strinjam v promoviranju zivalskih izdelkov (ce jih nebi, mu nebi dovolili priti na CNN, razen seveda ce nebi bil ze zelo znan, ravno tako bi izgubil veliko pacijentov. Mentaliteta ljudi je zelo globoko navezana na meso in ce ga promovira, in pokaze ljudem da so lahko bolj bazicni kljub mesu, ima vecji potrosniski krog.). On omenja "dobro" mascobo kot je Omega 3. A ta mascoba je v manjsi meri prisotna v sadju in zelenjavi kot tudi v avocadu. Nasa potreba po temu je zelo majhna. A tisti ki imajo kontrolo nad javnostjo se zelo trudijo ohranjati svojo


2) HRANLJIVA VREDNOST HRANE (po Dr Joel Robbinsu)
Pri jacanju imunskega sistema je nujno potrebno vnesti v telo cim vec hranljivih snovi! Vec obrokov imamo surovih, vec bomo imeli energije in hitreje se bomo pozdravili. Priporocam zelenjavne sokove in zelene smoothije za velik vnost hranljivih snovi!

SUROVA IN CELOSTNA:
Ne izgubi 0 hranljive vrednosti ce je surova kot je, oz spresana v sokovniku (na stisk, ne na centrifugo) in zauzita takoj (ko se lupina pri sadju oz zelenjavi sname in se kisik veze na encime, s tem unici prebavne encime, proces ki se imenuje "oksidacija", zato je treba spresan sok takoj zauziti)

DEHIDRIRANA OZ POSUSENA
Izgubi 2-5% hranljive vrednosti
Seveda ce je posusena brez kemikalij oz dodatkov. Komercijalni izdelki posusenega sadja vsebujejo zveplov dioksid, razen pri rozinah.

ZMRZNJENA
Sveze pobrana in takoj zmrznjena izgubi 5-30% hranljive vrednosti

DUSENA
Izgubi 15 - 60% hranljive vrednosti
Dusena pomeni da je strocji fizol se vedno malce hrustljav. Ce ni, je skuhan.

SKUHANA
Specena, na zaru, dusena predolgo, itd izgubi 40 -100% hranljive vrednosti, odvisno kako dolgo se je kuhala.

SKUHANI OSTANKI KOSILA SEGRETI V MIKROVALOVKI
Izgubi 90 - 99% hranljive vrednosti

KOMERCIJALNO KONZERVIRANA HRANA, OCVRTA HRANA, HRANA Z DODATKI Taksna hrana ne samo da izgubi 100% svoje hranljive vrednosti, temvec ima v sebi dodane toksine!


Obstaja vec nacinov bazicnega prehranjevanja:
1) 75%-25% (zjutraj jemo sadje, kosilo je vegan skuhano in vecerja je solata in zeleni sok - zgoraj prikazana) To je nacin kjer ohranjamo zdravje, ne gremo pa v super zdravje. Ob tej hrani sem se znebila ekcema in se izvrstno pocutila.
2) 80-10-10 (presna, sadna prehrana: 80% nase hrane je ogljikovi hidrati (sadje), 10% so beljakovine ki jih dobimo iz zelenih listov (veliko mesanih listov), ter 10% mascob ki pridejo ali iz 1 avocada, ali pesti mandljev ali pesti namocenih ali vzklitih semen). To je tudi ena najbolj zdravih nacinov prehranejvanja na sploh, veliko sportnikov jo uporablja in ljudi s prebavnimi tezavami. Ljudje z razdrazljivim crevesjem, kronicnimi tezavami, ali pa ljudje ki zelijo ogromno energije bodo dobili izvrsten rezultate ob tej prehrani. To je tudi odlicna preciscevalna dijeta, ko telo dobi veliko energije in zacne metati toksine ven in po tej fazi se clovek resnicno prerojenega pocuti. Dr Douglas Graham je napisal knjigo o tej prehrani ki v ZDA dozivlja pravcat razcvet. Dodajam da 10% zelenja ne pomeni 1 zeleni smoothie na dan, temvec vsaj 2! na Amazonu

3) 100% presna hrana (jemo mesano sadje in zelenjavo, kalcke in orescke.)

Tudi odlicna prehrana, preciscevalna itd. Surova zelenjava se mora dobro prezveciti, ker je nasa zelodcna kislina ne bo zdrobila v tekocino - nasi zobje morajo to storiti.
Pomembno je da ne pretiravamo z orescki, prevec mascobe bo oslabilo nas organizem, ne bomo se tako dobro pocutili. Veliko presnojedcev dela ravno to napako, kot tudi seveda vsejedcev. Zelenjava ni dovolj kaloricna in tu ljudje hitro vidijo da potrebujejo vec sadja. Ce zacnejo posegati po oresckih kot glavni vir kalorij (enerigja), se jim ne bo pisalo dobro zdravje!!! CE zelijo 100% presno prehranjevanje in da ne bodo lacni, bodo avtomaticno uzivali velko vec sadja kot zelenjave in avtomaticno presli na nekaj blizu 80 10 10 prehrani!

Nasvet: Ne spremenite dijete cez noc! Storite to postopoma. Jaz sem jo precej hitro, nekateri potrebujejo vec casa. Veselje ob ekperimentiranju in odkrivanju zdravja je enako pomembno kot sama zdrava hrana!

3) ZAKAJ JEMO (Dr Joel Robbins):

(Kalcij, Minerali, Vitamini, Encimi, Amino kisline itd)

Celostna hrana (vsa neobdelana naravna hrana) vsebuje:
-minerali, 
-vitamini, 
-amino kisline (v obliki beljakovin), 
-mascobne kisline, 
-glukoza (iz ogljikovih hidratov), 
-encimi
-kisik

Ce so vsi ti elementi v hrani, potem je ta hrana celostna. Da, tudi jabolko vsebuje beljakovine med vsemi zgoraj omenjenimi elementi, prav tako korencek in vsa zelenjava in sadje, pac v razlicnih kolicinah. Ce kateri element v hrani manjka, potem ta hrana ni "prava hrana", kar se nasega telesa tice. Prava hrana nam je dana od Narave v obliki surovega sadja in zelenjave. Surova zelenjava in sadje ter kalcki vsebujejo vse te zgoraj nastete elemente. 
Ce je hrana bila sprocesirana, na kakrsenkoli nacin obdelana, skuhana, sprazena, soljena, specena, oz na kakrsenkoli nacin spremenjena kjer bo 1 ali vec elementov spremenjen oz unicen, potem to ne bo vec Prava Hrana, kar se tice Cloveskega Telesa.  
ZAKAJ?
Ko jemo solato, ker je surova, vsebuje vse zgoraj omenjene hranljive snovi v sebi nedotaknjene in s tem tudi encime. Ob prebavi te hrane nase telo porabi zelo malo energije in pridobi vse hranljive snovi ki jih potrebuje. 
Ce jemo krompir in meso ali pa pizzo, kakrsno koli skuhano/sprocesirano hrano, ta hrana nima encimov, le-ti so bili ob visoki temperarturi kuhanja uniceni. Ob visoki temeraturi se tudi doloceni vitamini unicijo in tudi beljakovine (oglejte si video spodaj pod tocko o beljakovinah). Kuhanje zmanjsa doz kisika in poveca dozo dusika = kar je pogoj za acidozo. Zato je uzivanje vsaj 75% htane s kisikom, bazicne hrane nujno!

Za prebavo telo potrebuje prebavne encime in ko-encime ki sluzijo kot prevodniki (kot je olje prevodnik za bencin v avtu). Najbolj pogost ko-encim je kalcij!

  Da skuhano /sprocesirano hrano telo sploh lahko prebavi, mora vzeti prebavne encime iz svojih organov, kar terja veliko energije! Z leti sploh pri uzivanju samo skuhane hrane je nasa proizvodnja prebavnih encimov sibkejsa oz se celo zaustavi. Telo mora takrat vzeti encime iz tam kjer jih imamo na pretek - kosti! Ob temu se sprosti kalcij in magnezij iz kosti (encimi so tisti ki vezejo elemente skupaj). 
Telo mora ob vsaki prebavi uporabiti ko-encime za uspesno prebavo in ce nasa hrana ne vsebuje vitaminov in mineralov, jih bo moralo telo vzeti iz tam kjer jih imamo najvec - kosti!
Starejsi ljudje morajo pocivati po jedi, saj telo nima dovolj energije za prebavo hrane in istocasno za ohranjati cloveka budnega. Veliko ljudi, ne samo starejsih so utrujeni po jedi in radi zauzijejo pozivilo (kava, cigaret, cokolada), kar bo sprozilo adrenalin v telesu in nam dalo zmotni obcutek energije. "Alarm, toksicni napad!" je dejansko slika dogajanja v telesu. Cim telo preneha nevtralizirati te toksine (pri tem uporablja bazicne celice - encime, itd), se bo zopet posvetilo prebavi hrane in utrujenost se povrne.

Ze samo v tem primeru je bilo vsaj meni jasno vidno da mi nujno potrebujemo cim vec energije, ne samo za nase opravke tekom dneva, temvec jo telo potrebuje za mocan imunski sistem (dobra prebava in asimilacija hranljvih snovi, nevtralizacija toksinov, pravilno izlocanje toksinov ter na koncu se vedno ohranjanje dovolj bazicnih celic za celicno obnovo in aktivacijo samo-zdravljenja)!

Encimi so kot delavci ki urejajo presnovo, zdravljenje, ciscenje, vso akcijo v telesu in telesa nasploh. Minerali, vitamini itd so pa orodja (enkratno uporabna) s katerimi delajo. Logicno je da ko delavci dnevno dobijo vsa orodja potrebna za gradnjo hise (zdravje), da bo le ta zgrajena.
Primer z jabolkom:
Jabolko ki je trdo in gladko je polno encimov. Cim ga prerezemo in pustimo na zraku, postane rjavo, saj encimi ki so bili prej zasciteni z lupino jabolka oksidirajo in odmrejo.

Ko nas dolocena hrana "klice":
Ko cutimo zeljo po doloceni hrani, je to znak telesa da mu nekaj primanjkuje. Kaj mu manjka ni vec uganka - vsi ti elementi! Ko je telo lacno, si zeli tocno teh elementov. Ga ne zanima naziv hrane. Vse sadje, zelenjava, orescki, kalcki (pac vsa celostna hrana) vsebujejo vse te elemente ki so nujno potrebni pri prvinski prebavi, celicni obnovi in mocnem imunskem sistemu!
Scasoma ko telo postane bolj bazicno, bolj zivo, sploh ko bomo uzivali zelene spresane sokove, bodo tudi hrepenenja po doloceni hrani izginila. Telo nam ne bo vec posiljalo signalov da mu nekaj manjka in mi ne bomo vec teh signalov interpretirali glede na nase zelje in navade.
To se je tudi meni zgodilo (in jaz sem bivsa kadilka, cokoholik, nekontrolirana basalka s sladkarijami, in uzivalka kave)!
Povzeto, prirejeno in prevedeno iz audio predavanja in pa clanka Dr Robbinsona (prevedla Kat Brec) Kogar zanima fantasticno predavanje Dr Robbinsona (prvi in drugi del) o prehrani, encimih, samo-zdravljenju, zgodbe primerov, njegova zgodba, itd, ki se lahko posname na CD ali pa poslusa preko racunalnika, vam lahko posljem ta MP3 preko Sendspace.com. eczemablogging@gmail.com



KDO SMO KOT HOMO SAPIENSI (energija)
zakaj je tako pomembno da ne uzivamo prevec hrane z veliko mascobe (meso, mlecni izdelki, orescki, olja itd)!
Veliko polemik je glede tega in onega. Vsaka raziskava je placana od kake industrije, katera si zeli obstoja na marketu. Mene je najbolj prepricala ne smao lastna izkusnja temvec tudi to kar dejansko zdravi bolezni - prehrana ki ima 10% kalorij iz mascobe bo se vedno pozdravila srcne bolezni, a standardna nizko mascobna ki sloni na 35% ne bo, ravno nasprotno! TO so odkrili vsi zdravniki ki zdravijo s prehrano (ameriski najbolj ugleden srcni kirurg in osebni zdravnik bivsega ameriskega predsednika Billa Clintona katerega je pozdravil srcne bolezni z vegan hrano in nic olja, Dr Esselystein MD, Dr McDougall MD, Dr Neil Bernard MD ki je specijalist za sladkorno (jo zdravi, odpravlja s taksno prehrano), Dr T Colin Campbell PhD, itd V Gersonovi terapiji so vse mascobe prepovedane in vse razen hladno stisnjenega lanenega olja hranijo raka, delujejo na telo kot toksin.


1) HOMO SAPIENSI DOBIMO ENERGIJO IZ OGLJIKOVIH HIDRATOV
V nasi slini je prebavni encim amylase kateri prebavlja OH. Mesojede zivali imajo v slini prebavni encim ki prebavlja mesne beljakovine. Ze to je 1 znak s katero hrano smo se razvili v homo sapiensa, katra hrana mora v vecini priti v nase telo.
OH: enostavni (najbolj kakvostni) : sadje, zelenjava
       kompleksni (manj kakokovstni - se malo tezje razgradijo) : zitarice, zrna, testenine
Nato lahko pogledamo v vsak ucbenik kjer bomo nasli dejstvo da ko prebavimo OH v zelodcu, da dobimo glukozo. Glukoza gre v tanjko crevo in od tam v kri. Kri je kot potujoca restavracija, prinasa hrano celicam (v organih in tkivih). Glukoza je glavni vir energije za nase celice in s tem za nas. Ko se glukoza, ki je naraven sladkor iz OH znajde v krvi (ali pa fruktoza in sadja, ne tista umetna iz kemicne hrane), to zazna trebusna slinavka katera sprozi insulin. Insulin bo odprl pot tema sladkorjema v celico in cim je ta sladkor v celici, se nasa celica nahrani in zgodi kemicna reakcija = ENERGIJA!
OH = GLUKOZA = ENERGIJA

Ko pa ljudje jedo prevec hrane ki je oz vsebuje mascobo, le ta se bo ovila okoli celice, saj so molekule mascobe zelo velike in ko je glukoza v krvi, trebusna slinavka sprozi insulin, a prehod v celico je onemogocen zaradi mascobe!!!! Zgodi se da je cedalje vec sladkorja v krvi, slinavka bo odjajala cedalje vec insulina in ko ga bo prevec v krvi, se sprozijo adrenalinske zeleze in pocistijo zadevo, kar dolgorocno gledano opesa te zleze (kronicna utrujenost). Dolgorocno gledano je to tudi recept za kandido in tudi za sladkorno. Da ne omenjam dejstva da celice ne dobijo hrane in clovek bo vidno pesal, imal cedalje manj energije in bo cedalje bolj odvisen od pozivil (kava, cigareti, alkohol, redbull, cokolada, itd) da se sploh lahko premakne iz tocke a na tocko b.
Tu si oglejte 2min enostavno animacijo kaj se zgodi ko jemo prevec mascob (vec kot 10% vseh kalorij): 



V javnosti je znano da je 35% mascob vseh kalorij oznaceno kot nizko mascobna prehrana.
Zal je to zelo zelo napacna stevilka in veliko previsoka! 10% vseh kalorij je zgornja meja zdravega st mascobe v prehrani! Na 35% kalorijah iz mascob se se nihce ni pozdravil od sladkorne ali srcnih bolezni. Na 10% pa so se! (Dr McDougall MD)
Dr T Colin Campbell, znani prehrambeni raziskovalec, ter vsi ameriski zdravniki ki s prehrano zavirajo bolezni kot so sladkorna, rak, artritis, srcne bolezni itd, so zedinjeni na tej stevilki, ravno tako tudi Gersonova terapija (ti zdravniki so omenjeni na zg strani Predavanja Zdravnikov)!
~ Dr T Colin Campbell: More serious, however, is the effect that this mythology has had on suppressing information on the extraordinary health value of diets that are truly low in fat (10-12 percent). I am referring to a whole foods, plant-based diet that avoids added fat and processed and animal-based foods. This diet contains about 10-12 percent fat, sometimes pejoratively referred to as "extremely low fat". Call it what you will, but this diet (also low in total protein, about 8-10 percent) produces, by comparison, "extremely low" incidences of sickness and disease. In fact, it now has been shown not just to prevent these illnesses but to treat them. Importantly, this dietary lifestyle cannot be dismissed by the mythological argument that so-called low fat diets have been proven to be questionable.
source: http://www.huffingtonpost.com/t-colin-campbell/low-fat-diets-are-grossly_b_740543.html V clanku razlaga o dejstvih in fikciji, od kod izvirajo danasnje stevilke v ameriski prehrambeni politiki in zakaj so taksne. On pozna ozadje saj je desetletja bil eden vodilnih na polozajih kjer so dolocali te stevilke v 80-ih letih! 
Vecina zdravnikov in nutricijonistov enostavno slepo sledi temu kar je norma, katerakoli stevilka je trenutno v obtoku.   
~ Dr Graham pravi (kiropraktik in atlet ki je skreiral 80 10 10 razmerje):
Avocados, nuts and seeds are extremely high in fat content. When it comes to fat, it doesn't matter so much its origin; fat is fat. Fat goes from the lymph system directly into the blood. Too much fat will thicken the blood, causing the red blood cells to clump together so they cannot deliver oxygen to the cells. Excess fat also blocks the action of insulin in bringing sugars to the cells, which leads to diabetes. It is better to eat small amounts of avocados, nuts and seeds, and not to eat them daily. There is more than adequate fat for the body from fruits, vegetables and leafy greens.
source: http://foodnsport.com/faq.php
~ Dr Neal Bernard MD ki zdravi sladkorno s spremembo prehrane na izredni nizko mascobno vegan, ne priporoca vec kot 1 zlico olja na dan (in 0 mesa, mlecnih izdelkov, oresckov in avocada). Kar naceloma pride pod 10% mascob vseh kalorij.

Meni je po temu povsem jasno videti da tisti, ki jedo manj nascob, vec OH sploh iz celostne hrane, da so bolj zdravi oz ozdravijo in tisti ki uzivajo vec kot toliko, imajo zdravstvene tezave in nimajo energije! Ta procent naj bi bil splosen, celoletno gledan, in ne vsakodnevno. Vedno bomo imeli kak dan ko bomo pojedli vec mascobe kot 10% vseh kalorij in nato jih uravnovesimo z dnevi ko bomo zauzili veliko manj. Splosno ravnovesje je pomembno.



 
Dr McDougall MD o temu KJE dobimo beljakovine, ce ne jemo mesa! Ta izredno podkovan, izkusen zdravnik in medicinski raziskovalec z vec kot 40 let izkusenj zdravljenja ljudi, pravi:

NAJVEC beljakovin potrebujemo ko najvec rastemo in to je v casu ko smo dojencki! Idealna hrana za dojencke je mleko njegove/njene mame! Clovesko mleko!
Mamino mleko vsebuje 5% kalorij iz beljakovin! 
- sadje vsebuje 5-7%
- sladek krompir vsebuje 6%
- navaden krompir vsebuje 11%!
- listnato zelenje 15%
- kosmici so 16%
- zelenjava in fizol 20-28%
Vse te beljakovine so polne vseh amino kislin ki jih potrebujemo in sploh ne rabimo skrbeti za to! V nasi druzbi ljudje trpijo zaradi prevec kalorij, prevec beljakovin, kar otezuje delovanje organov in povzroca bolezni!

BELJAKOVINE so oblika molekule ki je del vsakega zivega bitja. Ljudje smo zgrajeni iz beljakovin, prav tako so zivali in prav tako so rastline! Da, krava je polna beljakovin, prav tako jabolko, hruska, solata, korencek, fizol, itd. Vsaka rastlina je zgrajena iz beljakovin. Bolj je trda, vec jih ima. Trdo listnato zelenje je izredno v amino kislinah, prav tako fizol in seveda, banana jih ima vec kot lubenica. Ni mozno sestaviti kaloricno bogate rastlinske prehrane ki bi povzrocila premalo beljakovin. Beljakovine so vezane na kalorije. Vec pojemo, vec imamo. V nasi druzbi sploh ne obstaja, ni medicinsko zabelezeno pomanjkanje beljakovin pri kaloricno bogati hrani, rasltinski ali ne. Le ko se clovek strada, poje premalo kalorij, dobi pomanjkanje Ogljikovih Hidratov (upad energije), Mineralov, Vitaminov, in s tem tudi beljakovin.  Kdor se nacrtno ne strada, bo imel dovolj beljakovin. Ljudje ki uzivajo zivalske izdelke in veliko beljakovin, si pa otezujejo delovanje organov!


WHO (world health organization)- Svetovna Zdravstvena Organizacija priporoca, da 5% vseh kalorij pride iz beljakovin. Njihova raziskava je dejansko pokazala 2.5%, a so zaokrozili na 5% za vsak slucaj! To je pri 3000 kalorijah 37g beljakovin!

Ali je kdo srecal koga ki ima klinicno dokumentirano pomanjkanje beljakovin? Jaz tudi ne!
Gorile uzivajo pribl 80% sadje, in ostalo liste
Amino kisline (iz beljakovin) so tiste ki gradijo tkiva. 
Glukoza (iz ogljikovih hidratov) je potrebna za energijo. S pomocjo ko-encimov; mineralov in vitaminov, se sprozi reakcija ki spremeni glukozo v energijo!

Ko telo prebavi proteine / beljakovine, le-te niso vec beljakovine, temvec AMINO KISLINE! Telo potrebuje amino kisline! Clovek potrebuje 9 nujnih amino kislin za normalno obnovo tkiva! In mi potrebujemo precej manjhno dozo le-teh (max 10% vseh kalorij)! Vec smo jih potrebovali kot dojencki saj smo rastli in se razvijali prakticno vsak trenutek in narava je ze sama poskrbela za nas, saj mamino mleko vsebuje idealno mero beljakovin za nas razvoj in rast ! A kot odrasli, nasa potreba za beljakovinami je enaka tisti ki je v rastlinah! Nasa potreba za beljakovinami je zelo majhna! Tudi ce uzivamo samo sadje in zelenjavo v dovoljsnjih kalorijah, bomo dobili dovolj beljakovin, saj je tudi sadje zgrajeno iz beljakovin.


Enako je s kravo (za primer) - telicek bo potreboval mamino mleko - kravje mleko ki vsebuje veliko beljakovin (in rastnih hormonov), saj se bo moral zelo na hitro razviti v 200kg tezko kravo! A kot krava bo uzival travo in nic vec mleka, saj bo v travi nasel vse kar potrebuje za svoje zivljenje! Enako je z vsako zivaljo. Celo najvecje in najmocnejse zivali ne uzivanjo mesa, temvec travo - slon, konj, zirafa, itd 
Krava ne bo iskala zirafinega mleka in enako je nenaravno da clovek isce kravje ali pa opicje mleko (ceprav je opica po genih veliko blizje cloveku in po sestavi mleka veliko blizje cloveskemu, kot pa krava ali koza)!  
(Vir: Dr T Colin Campbell - the China Study, Dr Michael Klaper MD, predavanje o "Foods that Kill" na zgronji strani Predavanja Zdravnikov).

Oglejte si stran SLAVNI VEGANI kjer so predstavljene znane osebe in sportniki ki so postali vegani. Omenjeni seveda niso vsi, le nakateri iz vedno bolj rastocega kroga veganov po svetu! Mike Tyson je vegan, pravi da si zeli da bi se kot tak rodil, najmocnejsi moski v Nemciji builder iz Irana je veganec, kateri pravi da je socutje njegova moc! UFC fighterji imajo celo stran posveceno fighterjim ki ne uzivajo mesa in polovica njih niti melcnih izdelkov ne! Smo v obdobju ko vrhunski sportniki jedo izredno zdravo, kar je v precejsnjem nasprotju s preteklostjo!



Zato torej je za ljudi uzivanje sadja in zelenjave izrednega pomena za zdravje, za energijo in za krepitev imunskega sistema (samo-ozdravitev)! 
Rastlinski proteini / beljakovine so najbolj kvalitetne za nas sistem, so izredno lahko prebavljive in s tem telo dobi amino kisline brez vecjega napora.  
Zivalski proteini / beljakovine so ravno nasprotne,  zelo tezko so prebavljive (4-5 ur), telo porabi ogromno energije (in vitaminov & mineralov) da pride do amino kislin, ob tem se telo skisa saj je izgubilo veliko mikroelementov (izguba kalcija iz kosti) ter poveca se raven holesterola v krvi ter mascenje ozilja. Ljudje so po prebavi bolj utrujeni in imunski sistem je sibkejsi. Telo dobi vec beljakovin kot jih potrebuje in ker je to gradbeni materijal za celice, bo odvecni materijal porabilo za gradnjo novega tkiva - cist!

Cim jemo dovolj sveze rastlinske celostne hrane, bomo dobili vse kar potrebujemo ne da bi zraven rabili preracunavati in meriti! Opice ne racunajo, konji zivijo od trave in se ne sekirajo zaradi amino kislin in mi ze vemo da trava ni ravno najbolj hranljiva snov. Nase potrebe so resnicno zelo majhne. V zelji po super potrosnistvu nas potiskajo v cedalje vecje dolgove in kreditni kartici namesto da bi se zaustavili in pogledali v naravo! 

Tu je odlicen prikaz KAJ SO BELJAKOVINE z super enostavno animacijo! 
Nisem vedela da obstajajo UPORABNE in NEUPORABNE beljakovine! 
Cim hrano skuhamo, postanejo vezi med posameznimi aminoksilinami neuporabne za telo, neprepoznavne in za telo je ta snov tujek. Zato je uzivanje cimvec presnehrane tako zdravilno za telo, ker dobi vse v povsem naravni obliki, katero prepozna!
Lahko samo to recem da mi je sedaj povsem jasno ZAKAJ se mi je prej ko sem jedla meso in mlecne izdelke, zakaj sem imela ekcem in se mi koza ni in ni mogla zaceliti, a cim sem to hrano odstranila in sla na visoko bazicno presno, cim manj skuhano hrano, mi je ekcem ne samo izginil, tudi koza se mi je OBNOVILA! To pomeni da je moje telo koncno dobilo UPORABNE beljakovine! In ta video super razlozi zakaj, kaj to sploh je!



Mit da potrebujemo zivalske beljakovine / proteine je mit in ne resnica. 
V 70-ih letih so naredili raziskavo in preseneceni ugotovili da na Kitajskem in v drugih dezelah ljudje niso uzivali mleka in mlecnih izdelkov (ni del njihove kulture in  navade) in tudi mesa ne oz zelo poredko. Zahodni znanstveniki so bili preseneceni ko so ugotovili da ti ljudje niso poznali raka, multiple skleroze, revmaticnega artritisa, osteroporoze, srcnih obolenj itd! 
Cim so nekateri od teh ljudi migrirali na zahod, so njihovi otroci ze zacenjali dobivati bolezni zahoda - artritis, sladkorna, rak, itd. S tem so ugotovili da je dijeta kljucnega pomena za zdravje oz izgubo le-tega.  

Opazili so tudi da cim so v nekaterih bogatejsih mestnih predelih Kitajske ljudje zaceli uzivati vec mesa (vec denarja = vec mesa= danasnji cas), se je takoj poznalo pri upadu zdravja in pri narastu bolezni kot so na zahodu! 

SPICA FILMA : " FORKS OVER KNIVES": kriza zdravja v ZDA. Prevec zivalskih beljakovin in degenerativnih obolenj. Resitev? Rastlinsko bazirana prehrana! Intervjuji z najbolj znanimi zdravniki, raziskovalci, slavnimi in ljudmi ki so premagali kronicna obolenja v ZDA! 



V tem filmu tudi prikazejo rezultate raziskav ki so jih naredili s prehrano (ko so dodali zivalske belajkovine ljudem in nato jih odvzeli - Dr Campbell razlaga kako so, kot s pritiskom na gum, aktivirali rast tumorjev in jih nato zopet deaktivirali ko so odvzeli zivalske beljakovine) in se vec.
Zelo zanimiv je tudi bil prikaz diagrama na Norveskem tik pred 2 svetovno vojno in ob njej. Norveska je znana po veliki porabi mesnih in mlecnih izdelkov. Pred vojno so imeli narascujoce stevilo srcnih bolezni in ostalih. Sredi vojne so jim Nemci zasedli zivali iz kmetij in Norvezani so bili primorani jesti rastlinsko hrano. Upad srcnih bolezni in ostalih je bil ekstremen in takojsen - krivulja je strmo padla! Po vojni so zopet presli na svojo "normalno" prehrano in krivulja srcnih bolezni itd je zopet sla strmo navzgor.

Oglejte si se krajsi video Dr T. Colin Campbell-a ki je sodeloval v tej raziskavi! Njegova spletna stran je na strani "Holisticni Zdravniki". Izdal je tudi knjigo o tej reziskavi "Kitajska Studija" ki se jo lahko kupi tudi v Slovenscini!



a) Dr Joel Robbins v svojem govoru pravi: "Telo potrebuje minerale in vitamine kot prevodnike za prebavne encime da lahko prebavijo hrano (kot je olje prevodnik za bencin da avto 'zalaufa'). Ob uzivanju hrane ki nima teh elementov v sebi (meso, mlecni izdelki, sladkarije, industrijska hrana, itd), mora telo vzeti vitamine in minerale iz telesa, da hrano prebavi. Kalcij je eden najvecjih prevodnikov oz ko-encimov in najvecja zaloga le-tega v nasem telesu je v kosteh, tocneje - kolki!
V nasi druzbi je posledicno zelo pogosta izguba kalcija iz kosti - osteoporoza. V dezelah kjer ne uzivajo mlecnih izdelkov niti mesa (oz poredko) ter industrijske hrane, teh bolezni ne poznajo (azija npr).

b) Americani (in tud Zahodna Evropa z Islandijo) zauzijejo eno najvecjih kolicin kalcija v hrani, a imajo eno najvecjih procentov osteroporoze na svetu! Cim vecje je uzivanje beljakovin, tem vecja je rast osteoporoze! Osteoporoza je posledica mnogih dejavnikov, najbolj pomemben med njimi je PREVEC BELJAKOVIN! Dijete z nizjo vrednostjo beljakovin (rastlinske) kreirajo pozitivno raven kalcija v kosteh, medtem ko visoko beljakovinske dijete kreirajo negaitvno raven kalcija v kosteh! To se zgodi pri moskih in zenskah, mladih in v starosti! Vir Leena Isac (oglejte si tudi njene vire, kjer boste nasli ogromno izredne profesijonalne informacije iz raziskav najuglednejsih zdravnikov, raziskovalcev itd

c) Ljudje ki uzivajo veliko mlecnih izdelkov, imajo ob krvni preiskavi veliko kalcija. A ta kalcij ni v kosteh, temvec NA kosteh! Sele ko naredijo biopsijo kosti, lahko vidijo pomanjkanje kalcija v kosteh in s tem osteoporozo (izguba kalcija mora bit 40% da jo naprava sploh zazna!). Ves kalcij ki je v telesu, sedi na kosteh (ni encimov ki bi jih vezali v kosti) in ustvarja nove zdravstvene probleme na sklepih in kosteh! (Vir iz audio predavanja Dr Joel Robbinsa in Dr Colin T Campbella) Prevec Kalcija v telesu tudi krepko bremeni ledvica in sproza ledvicne kamne. 

d) Osteoporoza in ledvicni kamni: dijete ki so bogate z zivalskimi beljakovinami povzrocijo veliko izlocanje kalcija skozi ledvica in povecajo nevarnost osteoporoze. Dezele z nizje beljakovinskimi dijetami imajo nizje ravni osteoporoze in zloma kolkov, prav tako tudi raka na crevesju. 
Leta 1997 sta World Cancer Research Fund in Ameriski Sklad Za Raziskavo Raka, Prehrane in Preprecitve Raka sporocila da visoko beljakovinske dijete (zivalski izdelki) pripomorejo h nekaterim oblikam raka. Physicians Committee for Responsible Medicine
Dr Neal Bernard MD razlaga o osteroporozi in prehrani, kje so naravni viri kalcija kateri se lahko absorbirajo v nase kosti in kako si le te ojacamo - tukaj.

e) Dr Alan Walker, antropolog iz ene najbolj prestiznih univerz na svetu Johns Hopkins (privatna univerza raziskav najvisjega kalibra) je objavil izvrsten clanek mnogih raziskav svojih uglednih kolegov v clanku ki prica o bioloski konstrukciji cloveka - ali smo mesojedci, vsejedci, prezvekovalci ali sadjejedci? Priporocam ta odlicen clanek raziskav najuglednejsih profesorjev in raziskovalcev tukaj. 

Izvrsten clanek zdravstvene skupine "Physicians Committee for Responsible Medicine" o mitu o zivalskih beljakovinah kot edinih na svetu.







Dr McDougall MD razlaga o vzroku za osteroporozo ter kako si ohranimo mocne kosti v starost. Na Vzhodu npr preprosti ljudje jedo vecinoma rasltinsko bazirano hrano in osteroporoze ne poznajo. Delajo na polju pozno v 80-90-a leta in so v redu. V danasnjem casu pa uzivamo hrano ki je vecinoma izredno zakisajoca, vsebuje prevec beljakovin - amino kisline, katere mora telo nevtralizirati predno jih izloci sicer bi ozgali nase telo od znotraj, mocno poskodovali.
Tu je pa predavanje Dr Neil Bernarda MD, tudi kratko o temu kako ojacati kosti in kje je kalcij v raslitnski prehrani. http://youtu.be/CL9Kh-GQdk8
Vsa rastlinska hrana vsebuje kalcij, nekatera vec, druga manj. Vec ga imajo zeleni listi kot so kelj (v hrvascini, v anglescini je "kale"), fizol, brokolijevi listi, solata, blitva, itd
Nivo kalcija je doloceno glede na st kozarcev kravjega mleka. To seveda ni realno, sploh v drugih dezelah po svetu kjer tega ne uzivajo in v preteklosti predno smo to konzumirali, so ljudje uzivali veliko manj kalcija in bili povsem zdravi in imeli mocnejse kosti. Njihova prehrana je bila manj zakisajoca, so uzivali vec rastlin in se vec gibali. 
Za mocne kosti potrebujemo 
- vrsto  vitaminov in mineralov, od kalija, C, do fosforja, K2 (k2 se pridela v nasem crevu iz K1 kateri je v ogromnem izobilju v listnatem zelenju), kalcija
- soncni zarki oz vitamin D!!! Ce nismo na soncu priporocam vitamin D kateri je pri evropejcih mocno prenizek in brez njega telo ne bo ne absorbiralo kalcij ne imelo mocne kosti
- telovadba! Brez telovadbe nase kosti ne bodo mocne. Kosti so kot misice, bolj jih treniramo, mocnejse so. Astronavti ki so dolgo v vesolju dozivijo osalbitev kosti, celo zlome ker jih ne uporabljajo!  
- ukiniti mlecne izdelke (siri so najbolj zakisajoci) in meso, gazirane pijace (izredno zakisajoce) in alkohol ter kavo (oz zelo poredko).  
Jaz sem se vsemu odrekla za stalno vsakdanje izvrstno pocutje in mi nikdar ni bilo zal!


 
Dolgoletni Vegan odlicno razlaga kje on dobi kalcij. :)

Kalcijeve in Magnezijeve tabletke (ali katere koli sinteticne vitaminske tabletke):
Ni priporocljivo! Veliko zdravnikov je odkrilo pri obdukcijah, da ima ogromno ljudi prava "skladisca" neprebavljenih vitaminskih dodtkov (iz tabletk) v crevesju in organih. Nase telo ni zmozno vsrkati vitamine v njihovi sinteticni in nenaravni obliki niti jih ne zmore prebaviti, saj za to, za prebavo potrebuje vseh 6 elementov. Ce mi vzamemo ogromno dozo kalcija, mora telo vzeti enako mero magnezija, doloceno st proteinov (encimi v tej obliki) in vitaminov ter vode iz kosti, tkiv ali organov, da sploh to prebavi. Nase telo si tega ne more privosciti in te snovi sedijo v telesu neprebavljene! (Dr Normal Walker, Dr Joel Robbins)
Celo Svetovna Organizacija Za Raziskavo Raka (WCRF) priporoca da se hranljive snovi raje uzijejo v hrani kot pa v tabletkah! tukaj


Ce se iz nekaterih ekstremnih razlogov morajo jemati dodatki, naj bodo ti dodatki iz CELOSTNE HRANE in ne sinteticni! Bodimo pozorni pri izviru dodatkov.

Za vec mineralov bi priporocila jecmenovo travo ali psenicno v prahu ali svezo v 0.5 soku.

Kalcij in Magnezij najdemo v vsej zelenjavi in sadju v njihovi naravni obliki (brokoli, fizol, cicerika, blitva, ohrovtovi listi, cebelji vosek, itd imajo malo vecje doze) in nase telo je narejeno za njihovo uporabo pri presnovi hrane, in njihovi uporabi za funkcije telesa. Pri tem telo porabi zelo malo energije in veliko pridobi!







Pomanjkanje tega vitamina so odkrili pred desetljetji pri ljudeh ki niso vegani, temvec vsejedci! Pomanjanje B12 je mocno prisotno v nasi druzbi pri ljudeh s povsem povprecnim nacinom prehranjevanja. Ljudje ki jedo veliko mesa imajo ravno tako pomanjkanje kot tisti ki ne jedo mesa. 
1) Nekateri pravijo da ga pridela bakterija ki zivi v nasem crevu. A ker imamo tako uniceno crevesno floro zaradi katastrofalne neprimerne prehrane, se veliko teh funkcij ne zgodi. Nase telo dobi le nekatere vitamie iz okolja, druge samo pridela, ravno tako je z amino kislinami. 
2) Zdravnik John Dommisse MD je v nekem intervjuju odgovarjal na vprasanja o B12. Njegovi odgovori so mi bili vsec, zato sem jih par izbrala in prevedla (v rjavi barvi). Tu si oglejte original.

- Raven B12 ki so ga dolocili v ZDA je med 180 in 230 (spodnja meja) in 900-1100 (zgornja meja). Na Japonskem je med 500-1300. Po mojem mnenju bi odrasli morali imeti nivo vsaj 600, do 2000 in mladi ljudje med 1000 in 2000.

- 25% Americanov ima pomanjkanje B12 kar je velik vpliv za alzhajmerjevo bolezen in mnogo drugih!

- Vecina primerov pomanjkanja B12 je med ljudmi ki jedo zrezek in jajca ter vse, vendar imajo tezave s absorbiranjem.

- Vsi sesalci: ovce, psi, konji, ljudje, vsi sesalci so rojeni z nivojem 2000 mikrogramov, kar je idealen nivo. Nato tekom zivljenja ta nivo zdrsuje navzdol, pac glede na toksicnost, pomanjkanje hranljivih snovi, prehrano, bolezni, slabo absorbiranje, tezave s crevesjem, alkoholizem in kronova bolezen, med drugimi vzroki. (v clanku seveda tudi omenja primere kjer se ze v maternici razzvije pomanjkanje B12 - objavljam samo koscke)

- .... od takrat dalje so americani mislili da je cyanocobalamin B12, vendar pa je to napacna predstava, saj se ta oblika B12 ne pojavi v naravi! Naravna oblika je hydroxocobalamin in najbolj aktivna oblika B12 v telesu sta adenosylcobalamin (5-deoxyadenosylcobalamin) in methylcobalamin. Ravno methyl je tisti kateri gre v mozgane, v hrbtenico in hrbtenicno tekocino! 

- Vecina injekcij B12 vsebuje 1000 mikrogramov (mcg). Sedaj so pa ze dali v obtok 10 miligramske injekcije, kar je enako kot 10 000 mikrogramov! Methyl-B12, methylcobalaminske injekcije so veko mocnejse in prepravijo tkiva s to zelo penetrirajoco obliko B12. Gre preko ovire "kri-mozgani", horioidni pleksus, v cerebrospinalno tekocino ne da bi ga jetra morala prej prebaviti (kot je primer v navadnem, neaktivnem cyanocobalamin B12). Prebava B12 preko jeter zna biti problematicna za nekatere ljudi, kateri imajo poskodovana jetra, alkoholizem, pomanjkanje cinka ali prevec bakra. Vsi ti faktorji preprecijo pretvorbo B12 v Methyl-B12. Ko ga jemljemo direktno kot methyl-B12, gre direkt v mozgane in ga imamo!
Se pravi, da moramo uporabiti metilni B12 ce zelimo dober ucinek. Na spletu je ogromno izredno pozitivnih objav glede tega B12, saj imamo ocitno vsi tezave z absorbiranjem! Ljudje z avtizmom, zmulitple sklerozo, alzhajmerjevo boleznijo, parkinsnovo, in navadni ljudje, vsi obcutijo izredne zdravstvene izboljsave ob metinlem B12!

KAJ STORITI OB POMANJKANJU oz NIZKI RAVNI B12: 
- Uzivanje navadne tabletke cyano B12 pod jezikom je prakticno nekoristno, saj na ta nacin absorbiramo le do 3% B12 in se teh 3% se mora nato pretvoriti v jetrih v metilnega B12 kar se pri veliko ljudi ne zgodi. Na ta nacin si se nihce ne more dvigniti nivo!
- Zato ob pomanjkanju B12 oz zelo nizki ravni, moramo nujno krepko povecati dozo in to direkt z Metilnim B12, ki je najbolj aktivna oblika B12 in se takoj absorbira ali pa gremo po injekcijo. 
- Lahko kupite metilni B12 v tabletki. Ogromno ljudi je napisalo zelo pozitivne feedbacke, in da niti injekcij niso vec rabili uprabljati, tako zelo ucinkovit je. Tu je link kjer ga vecina ljudi kupuje in poglejte si se 360 odlicnih feedbackov strank!  
V ZDA si lahko kupimo injekcije metilnega B12 pri nekaterih zdravnikih, v sloveniji pa ne. V Sloveniji zdravnica da navaden cyanocobalamin B12 in le ob pomanjkanju. 
Najceneje je da si sami kupimo preko spleta ali tabletko metilnega B12 ali v tekoci obliki!
Metilni B12 se lahko naredi na bazi rastlin (vegan).
Navaden neaktiven cyano B12 (ki se mora pretvoriti v aktivnega preko jeter) je pa vecinoma sinteticen, tako da je vedno bolj kvalitetno kupovati naravne dodatke! Moram pa dodati da imajo ljudje tudi s sinteticnim zelo dobre izkusnje tako da ce nebi bilo na voljo metilnega, bi jaz izbrala cyano! Durianrider tukaj govori o temu!
Moja izkusnja: 
Pregledala sem si nivo B12 in cetudi nisem imela pomanjkanja, sem pa imela nizek nivo. Ker tezko prenasam dodatke v tabletah, samo v tekoci obliki in ker v tistem casu nisem nasla Metilnega B12 v tekoci obliki (sedaj sem ga), sem si kupila injekcije kar je najbolj ucinkovito. V 1 mesecu sem si nivo dvignila do maximuma. Po temu nisem vec dodatkov jemala, sedaj sam oizredno zdravo jem in cez pol leta nameravam ponovno preveriti nivo, da vidim kako ga vzdrzujem. Victoria Boutenko je lahko vzdrzevala svoj nivo z zdravo presno prehrano polno zelenih kasatih sokov. A da se nivo dvigne iz nizin do vsaj 1000, za to potrebujemo pomoc.NE moremo si dvigniti nivo iz npr 100 na 1000 brez pomoci, saj se preko prebave absorbira le 3% B12! Ko si enkrat ze unicimo crevesno floro, si moramo vzpostaviti red in z B12 se ni za igrati "idealiste"!
Splosna mnenja:
Veliko ljudi ima mnjenje kot sem ga tudi jaz do nedavnega imela, da lahko clovek VSE doseze po naravni poti. Jaz bi to verjela ce bi mi kdo pokazal svojo krvno sliko PREJ in KASNEJE. Zal se nisem nasla cloveka ki bi imel nizek B12 in bi v roku par mesecev prehranjevanja z necim naravnim prisel do visokega nivoja, s tem da bi pri temu pokazal krvno sliko, da ima dokaz! Veliko ljudi ima zelo mocna mnenja, a dokazov se ne. Ce nebi odrasli ob tako nenaravni prehrani verjetno sploh nebi imeli pomanjkanja tega vitamina (ker se vecinoma reabsorbira).... pomembno je gledati na nase telo kot edino ki ga imamo in mu dati najboljso mozno resitev!

Dodatni dobri in znimivi clanki o B12
- B12 se tudi nahaja v nasem crevesju (ga sami pridelamo) in ce ohranjamo crevo cisto in brez slojev sluzi, ga bomo nekaj tudi absorbirali. Dr Graham razlaga zelo enostavno da je pomanjkanje B12 prisotno pri vseh moznih ljudeh in nima povezave s tem ali jemo meso ali ne, saj ima veliko mesojedcev enake tezave in dodaja da gre v nasi druzbi za prenasicenost telesa ter zelo slabo absorbicijo vitaminov! Tu je link za kratko predavanje Dr Grahama na YouTubu.
- in iz sledov zemlje, prsti na neumitih rastlinah. Pridela ga dolocena bakterija in ta se nahaja na povrsju zemlje, prsti, v glavnem v okolju kjer raste veliko zelenih listnatih rastlin. Zivali dobijo vse svoje minerale in vitamine iz rastlin, katere jedo, ter iz lastne pridelave v crevesu in rastline jih dobijo iz zemlje! Ljudje imamo enak vir mineralov in vitaminov kot zivali! Preberite si tale odlicen clanek (druga polovica vsebuje lazje-za razumeti besede). Lahko se spomnimo filme o naravnem kmetovanju in ljudji ko delajo na polju in poberejo korencek iz zemlje, z roko odstranijo prst in ga pojedo, z mini delcki prsti vred.
Clanek pravi da je pomanjkanje vitamina B12 zelo redko, saj se zgodi le ob hudi lakoti in ne ob normalni zdravi prehrani! Problem je pri absorbiranju B12 in ne ob pomanjkanju! 
Seveda poizkusov ob neumivanju zelenjave iz vrta ki je bil gnojen NE priporocam! 
- Tukaj si oglejte enkraten clanek o B12, s clanki od Dr. John Potter PhD, iz Fred Hutchinson Cancer Center, Seattle ter Dr Grahama, Dr Gabriel Cousens, Harvey Diamonds, itd
- Victoria Boutenko, katera je ze 2 desetletji na presni prehrani s katero je pozdravila sebe in celo svojo druzino in je pionirka zelenih smoothijev. Ona ravno tako pravi da razvijemo B12 v crevesju (ce je le to zdravo - brez sluzi) in enako se strinja, da pride tudi iz zemlje, z neumite zelenjave. Clanek je tukaj.

Se danes ne vedo kaj vse vsebuje nasa hrana kot so sadje, zelenjava, semena, orescki. Izlocili in kategorizirali so doloceno stevilo elementov, kar pa se zdalec ni vse kar je v hrani! Dr Colin T Campbell pravi da obstaja celo 600-700 vrst beta-karotina v svezem sadju in zelenjav



5). DODATKI ZDRAVI HRANI
Idealno je da uporabljamo svezo bazicno hrano, sadje in zelenjavo ter v 1 obroku kaksno zakisajoco zitarico ali fizol. Nekatera hrana ne vsebuje toliko mineralov in vitaminov kot bi jih morala in po drugi strani, nekateri ljudje ne absorbiramo hranljivih snovi kot bi jih morali. Nekateri ljudje absorbirajo 30% dobrega v hrani (kar je veliko), nekateri pa le 3%! Zato bi priporocila kaksne dodatke, 2x na teden, a iz celostne hrane, ne sinteticne. Vitaminski dodatki so razlicnih kakovosti, celo vec vrst vitamina C obstaja, nekateri se boljse, drugi slabse absorbirajo. Zato priporocam samo celostne, iz hrane dodatke in se to ne vsak dan. Kdor bo zivel bolj zdravo (upam) in uporabljal veliko zelenja vsak dan ter sadja in zelenjave, priporcam da ne jemlje dodatkov pogostjeje kot 2x na teden, ker so v dodatkih pogosto visoki odmerki vitamina A in K, in v zelenju in sadju jih je ravno tako veliko. Telo bomo samo obremenili ce mu bomo umetno dodali vleike vrste necesa, cesar ima ze veliko.

JECMENOVA ALI PSENICNA TRAVA v prahu ali sveza v soku pozimi ko ni na voljo svezega kakovostnega zelenja. Damo jo v kasasti sok in uzivajmo. :) Njami
Vsebuje veliko kisika in klorofila kar pomaga pri urejanju crevesne flore, zdravljenju crevesne stene in pretoku hranljivh snovi skozi telo. Cisti kri in jetra ter omogoca telesu odpraviti toksine. Zdravi zgago (zgaga je prekisla in sloj je poskodovan zaradi prekislosti telesa). Vsebuje ogromno hranljivih snovi - 1kg psenicne trave vsebuje toliko hranljivih snovi kot 23 kg korencka in solate. Psenicna trava vsebuje anti alergenske faktorje - ne vsebuje glutna! Pije se 0.5 na dan. vir
SPIRULINA je tudi koristna kadar ni na voljo svezega zelenja. Slisala sem da zna B12 ki je v spirulini blokirati absorbiranje nasega B12. Ker nisem znanstvenica, ne vem ali je to res ali ni, zato se temu pac izogibam in raje posezem po zgornjim dodatkom kadar nimam dovolj svezega na zalogi.

CEBELJI VOSEK, PROPOLIS, itd
(ni vegansko a izredno pomaga pri vnetih grlih)
cebelja hrana je izvrstnega pomena za clovekov imunski sistem. Vsebuje ogromno mineralov, vitaminov, vse beljakovine, ogljikove hidrate, mascobe, naravni antibiotikitd 2 zlici na dan je idealna mera! Vir Vir2 

CESEN
je naravni antibiotik, antioksidant, unicevalec bakterij, parazitov. Naraven borec za nas imunski sistem! Zal nima prijetnega vonja, je pa izredno kosristen in pomaga nasemu imunskegmu sistemu! Priporocam da ga spresamo in spijemo preden gremo spat. 1x do 2x na teden je dovolj.


ALOE VERA SOK je tudi dober za crevesje, se posebej tanjko. Kupite samo taksnega ki je vsaj 99% Aloe Vera in nima nobenih drugih dodatkov (sladkor, sok itd). Najboljsi je seveda hladno stisnjen (cold pressed), ce ga najdete. Ce imate pa sokovnik in rastlino doma, si ga pa sami stisnite. Victoria Boutenko kar vzame list od rastline, opere ga, odreze bodice in ga vrze v sokovnik oz blender za smoothie. Pije se 2x na dan (zjutraj na tesce s sadnim sokom ali vodo in zvecer). Jaz bi ga zmixala z banano in pomarancnim sokom oz jabolcnim. Po zelji.
~~~~~~~~~~~~~~~

KUHANJE: 
Najboljse je na vodi. Nato pa navadno kokosova mast (nizka oz srednja temperatura, na visoki se zazge).

SOLATNI PRELIV:
Izogibajte se navadnim kisom, saj mocno kisajo telo (ph 2)!
- jabolcni kis je zelo kisel pred presnovo a ima bazicen ostanek po presnovi! Z olivnim oljem in enostavnimi zacimbami (cesen v prahu, bazilika, koper) je prav odlicen. Lahko ga tudi skombinirate z javorjevim sirupom, mandeljevim maslom in zacimbami.
Nekateri ljudje opazajo velike zdravstvene izboljsave s tem kisom (ce je le ekolosko pridelan in hladno stisnjen), nekateri pa ne moremo prebavljati nobene kisline. Sami morate ugotoviti kateri tip cloveka ste. Jaz ga ne morem, drugi pa ga lahko.
- Limonin sok (najbolj zdravo) je tudi okusen kot preliv za solato (z lanenim, konopljinim ali olivnim oljem, svezo baziliko) in najbolj bazicen za telo!
- Sadni (zelo okusno, najbolj zdravo): preliv iz
*pomaranc + limone,
*jagode (lahko jim dodamo malo limone),
*paradiznik + malce zelenega od cebule + kumarica itd
- Veliko presnojedcev uporablja Tahini (maslo sezamovih semen) za bazo preliva - zmesajo surov Tahini z vodo, dodajo zacimbe (cesen, koper) in limonin sok.

Nasvet pri jedeh:  
1) ne pijte med jedjo. Voda nas napihne ko telo skusa prebavljati in hitreje postanemo siti in s tem vnesemo manj kalorij in hranljivih snovi v telo! Voda tudi razredci prebavne encime! Pijte vsaj pol ure pred jedjo in po jedi. Ce boste jedli suho hrano, se prej hidrirajte da se ob prebavi ne dehidrirate.
2) sadje in zelenjava ki vsebuje skrob se ne mesata. Zato po kosilu ne priporocam da uzivamo sadje. Pocakajmo da se hrana prvo prebavi ( 1-2 uri), nato je ok.  
Sadje se zelo hitro prebavlja in ce smo pojedli hrano ki se dlje prebavlja in nato zauzijemo sadje ki se hitro, bo sadje zacelo ze fermentirati v zelodcu (se prebavljati) kar bo povzrocalo veliko tezav, plinov, napihnjenost in ne bomo absorbirali hranljivih snovi. Hrano pod sadjem ne bomo dobro prebavili in neprebavljena hrana postane toksin! Sadje se uziva pred jedjo, sadje ni posladek, sadje je obed!

Omega 3 in Omega 6
Kdor uziva veliko svezega sadja in zelenjave ter listnatega zelenja in ne uziva olj, bo avtomaticno dobil v sebe dovolj Omege 3! Vsa olja razen lanenega in konopljinega vsebujejo vec Omege 6 kot omege 3 kar porusi nase naravno ravnovesje.
Vcasih sem uzivala in sama priporocala hladno stisnejna omenjena olja a sedaj tega ne pocnem vec. Olje ni hrana in ni potrebno nasemu telesu. Rastline imajo dovolj omege 3 za nase potrebe. Kdor vztraja pri oljih, vec kot 1 zlice na dan ne priporocam!

SOL:
komercijalna sol je anorganskega izvora in ni prebavljiva za telo. Prevec soli v prehrani povzroca povisan krvni pritisk (prevec pomeni vec kot 1 scepec na dan)! Ce zauzijete veliko zelenjave, se posebej temno zelene liste in se posebej ce pijete psenicno travo, vase telo ne potrebuje nobene druge soli! Sol je naravno prisotna v surovi zeleni zelenjavi in psenicni sok je izrednega pomena za to! Ce clovek res noce brez dodatne soli, priporocam samo eno sol in sicer Himalajsko! Je najvecje kvalitete (morska ni tako kvalitetna, saj je morje precej onesnazeno) in ce jo ze "morate" imeti, jo imejte 1 scepec na dan! To je dovolj!
Ce imate povisan krvni pritisk, ni dobro imeti niti te! Pijte veliko psenicne trave (0.5 na dan je dovolj)!

KRUH:
Meni je bil na zacetku priporocen vzklit rzen kruh (Essenski, Manna kruh, ki je imel samo vodo dodano)! Vzklita rz ima kisel ucinek na telo, zato ga uzivaj bolj malo (kisla hrana mora predstavljati 25%-30% nase dnevne hrane in nic vec).
- Tisti ki sumite ali pa veste da imate alergijo na gluten, se priporocajo kruhki brez alergenov -  eko, zdrava pražita, kot so kamut, pira, enozrnica (einkorn), dvozrnica (emer) in podobna.
- Na trgu je sedaj veliko presnih kruhkov - vzklita semena posusena v dihidratorju.
-  Kdor ne more kupiti zdravih zivih kruhkov in nima dehidratorja, ne blenderja, si lahko naredi naslednji kruhek: lanena semena zmeljes v kavnem mlincku da bodo povsem drobna kot prah. Nato jih zmesamo rocno z na drobno naribanim korenckom, dodamo vodo, morsko sol in kumino. Ko masa postane gosta, jo polozimo na tanjko na papir za peko (aluminij je prepovedan) in damo v posodo in v pecico na najnizno mozno temperaturo. Ko se zgornja stran posusi, kruhek obrnimo.
Ce zelimo slajsi kruhek, mu primesamo banano. Bo tudi zelo okusno. :-)

PIJACA:  
- Nujno uporabljajte sfiltrirano vodo! Voda iz pipe vsebuje klor kateri unicuje ne samo vse bakterije v cevovodih, temvec tudi vse bakterije v nasem crevesju, kar pripomore h neravnovesju in s tem mnogim tezavam (slaba prebava, napihnjenost, kandida, itd). Priporocam Aquasana filtre ki so dobri in niso dragi, odstranijo klor in tezke metale.
-  nesladkani ledeni caj iz mete ali kamilice brez kofeina (oba imata dober in pomirjujoc efekt na prebavni sistem (po Gersonovi terapiji). Destilirana voda je se boljsa za caje.
- sfiltrirana voda z limono (kar svezo stisnite, izredno dobro za ciscenje jeter pa se voda bo bolj bazicna).
sadni in zelenjavni sokovi ki jih sami naredite (naj jih bo cim vec)

Naravni sokovi v trgovinah so vecinoma pasterizirani (segreti, da unicijo bakterije) in s tem so encimi in vecina vitamnov in mineralov uniceni! Sokovi iz trgovin, ki NISO iz koncentrata, so kjub vsemu veliko boljsi za piti kot pa marsikaj drugega, vkljucno z vodo!

NE!: 
Umetna hrana:
hidrogenetska olja, margarina, navadna sol, gazirane pijace, umetna barvila v hrani, energijski napitki*, sladke sugar free pijace*, ter kjerkoli se pojavi sladkorejvo nadomestilo - strup aspartame* (anorganskega izvora, izredno toksicen in nevaren za zdravje!) ter ostala umetna nadomestila sladkorja ter barvila itd
Hrana ki slabi imunski sistem in povzroca bolezni:
mleko in mlecni izdelki (vkljucno z zivalskimi proteini kot so sirotka in casein), jajca, meso, sojina omaka in olja, mikrovalovka, sprocesirana hrana (bela predelana moka, beli sladkor, namizna sol itd), konzervirana hrana/pijaca, sladkane pjace iz koncentratov, alkohol, kofein!

Idealno je da jemo hrano ki je celostna in ne pride iz skatel. Ce je ze v skatli, moramo poznate vse sestavine. Ce jih ne, ce jih niti ne znamo dobro izgovoriti, iscimo dalje. Se prevec "hrane" ima dodane toksine kateri ji podaljsao zivlejnski rok na polici.
p.s. ce bi imela na izbiro samo zelenajvo v konzervi ali meso bi vedno izbrala zelenjavo, tudi ce je v konzervi. Sveza ali zmerznjena je pa sevda priporocljiva!


Epilog...
Nikoli v zgodovini clovestva niso ljudje toliko zbolevali za degenerativnimi boleznimi kot danes! V letu 1920 je bil odstotek ljudi, starih nad 40 let, ki so imeli degenerativno bolezen (ekcem, sladkorna, rak, artritis, itd) 20%!
Danes, ob vsej blaginji in odkritij in vitaminov in tisocih tablet za vse, bi moral biti ta odstotek manjsi! Realnost?  
Odstotek ljudi starih nad 40 let, ki imajo degenerativno bolezen je 77%!!!!
(Dr Joel Robbins)



 Zelim vam obilico zdravja, predvsem pa zivljenje brez ekcema! KB




Ti nasveti niso odobreni pri Ministrstvu za Zdravje. Raba nastetih postopkov in proizvodov je na lastno odgovornost.