Obvezno branje za razumevanje delovanja telesa in vzroka bolezni ter naravnega zdravljenja - clanki vodilnih holisticnih zdravnkov ki jasno in enostavno razlagajo delovanje telesa ter nastanek vseh degenerativih bolezni!
1) Vzrok ekcema in drugih degenerativnih bolezni ter KAJ STORITI
2) Potencijalne posledice slabe prebave
b) Alergije
a) kvaliteta prehrambenih dodatkov
3) Obnovitev jeter
4) Kako lahko tezave s prebavo vplivajo na bolezen kjerkoli v telesu
Video predavanja zdravnikov o prehrani in zdravju na splosno so nalozena na strani Predavanja Zdravnikov ter clanki in knjige vodilnih holisticnih-prehrambenih zdravnikov, so na strani Priporocene Knjige in Clanki.
1) Vzrok Ekcema
Vzrokov za ekcem je lahko veliko. Ko sem raziskovala po spletu in prebirala zgodbe ljudi ki so se sami resili te bolezni, sem videla da se bo vecinoma ekcem odrazal kot alergija ali netoleranca na hrano (cetudi bo vzrok za alergijo lahko razlicen).
Ekcem kot alergija/netoleranca je lahko posledica:
cepiv, tujih beljakovin v crevu se preden se je zascitni sloj crevesa (imunski sistem) do konca razvil (kravje mleko oz formula pri dojenckih), pomanjkanje hranljivih snovi v prehrani, ter pomanjkanje dolocenih encimov v jetrih (slabi geni, vsaka generacija bo ob slabi prehrani oddala potomcem slabse gene, saj se vse kar se dogaja s telesom zapise v DNA, mi konstantno spreminjamo nas DNA zapis s tem kaj damo v sebe in na sebe) itd
(alergija se pojavi takoj, v roku 1 ure, netoleranca je pa odvisna od kolicine dolocene snovi ki smo jo zauzili... kot kos ki se scasoma napolne)
Ekcem se lahko ravije tudi zaradi prevelike toksicnosti:
a) prevec zivalskih beljakovin, mascobne hrane, sprocesirane, alkohol, pozivila, zdravila
b) sibka zelodcna kislina (morala bi biti ph 1 ali 2 a mi jo imamo 4 ali 5, kar ne unici veh virusov in bakterij, ne prebavi hrane do konca), hrano preslabo prezvecimo, v zelodcu se ne bo do konca prebavila in neprebavljena hrana je hrana za slabe bakterije. Ce neprebavljenje cele beljakovine zdrsnejo v krvni obtok, bo telo nanje reagiralo kot na tujek. Neprebavljenne beljakovine tudi ubijajo rdece krvne celice. Zelodcna kislina se popravi z vsakodnevnim uzivanjem zelenih kasastih sokov (preberite si Zeleno Za Zivljenje od Victorije Boutenko). Ce spijemo sok od rdece pese in lulamo rdece, pomeni da imamo sibko to kislino. Vec v omenjeni knjigi....
c) kamni v zolcniku, crevesne tezave,
d) cepiva, srebrne plombe, izpostavljenost mnogim strupom iz okolja bodo dodatno slabili imunski sistem
Predstavljajte si neko kosarico v nasem telesu. Ta kosarica nosi toksine in jih skusa eliminirati. Ko je polna in zacnejo toksini kapljati cez rob, takrat imamo simptome ekcema. Recimo da ima vsako telo neko mejo, doloceno velikost te "kosarice". Ko vidimo ekcem, vemo da je meja prekoracena. Telesu moramo pomagati.Ali bo kosarica polna zaradi toksicnosti, netolerance ali pa smo alergicni, lahko pa tudi sklop vsega skupaj.
Ne glede na izvor bolezni, je kljucna tezava pri vseh teh vzrokih enaka - telo je preslabotno, imunski sistem je oslabljen in s tem se telo ni zmozno ocistiti (funkcija za katero je bilo sprogramirano) vseh toksinov iz kemikalij, hrane, kamnov, zajdalcev, itd.
Ko telo ne dobi zadosti hranljvih snovi, katere potrebuje za svoje 100% delovanje (problem pri prakticno vseh ljudeh v zahodni druzbi), bodo nastopile tezave. S tem se tudi pridelava hormonov in celotno ravnovesje v telesu porusi in tudi alergije se povecajo, saj je v telesu vse povezano.
S hrano ki je 100% idealna za nase telo, za ciscenje in jacanje imunskega sistema, se ocistimo nakopicenih strupov, kemikalij iz organov in celic, kamni se zmanjsano in grejo, zajedalci umrejo in grejo proc, itd.. To je fenomen ki sem ga zasledila pri vseh ljudeh ki so se resili katerekoli degenerativne bolezni, vkljucno s sabo! Oglejte si stran Zgodbe Ozdravitev.
Visoko bazicna hrana, zelenjavni sokovi, zeleni kasasti sokovi, ojacajo imunski sistem, zelodcno kislino, telo dobi energijo in polno hranljivih snovi, presni sokovi unicijo zajedalce, potegnejo strupe iz organov in celic, hranijo telo, preprecujejo nastajanje novih zolcnih kamnov in zmanjsajo oz omehcajo tiste ki so ze tam. Imunski sistem se krepko ojaca in veliko degenerativnih bolezni izgine (beri: telo se ocisti toksinov in dobi hranljive snovi ki mu manjkajo).
KAJ STORITI:
1) Prihranili si boste cas ce boste sli na krvni test za alergijo! Cim se identificira, jo odstranite iz jedilnika. Ce imate alergijo na gluten, priporocam da nujno odstranite tudi mlecne izdelke ker sta bljakovina casein v mleku in gluten v zitaricah skorajda identicna! (Vec o temu: Dr Vikki Petersen, Dr David Clark )
Dr Clark priporoca VSEM ki imajo katerokoli tezavo z avtoimunskimi boelznimi, da se nujno odstranijo GLUTEN, MLEKO, SOJA! Ne glede na to kaj test alergije pokaze. Jaz se zelo strinjam! Veliko ljudi ima sindrom puscajocega tanjkega crevesa skozi katerga majhne mikroskopske luknjice uhajajo beljakovine od hrane in hromijo imunski sistem. Crevo se poskoduje zaradi mlecnih izdelkov in glutna ze v otrostvu!
2) Ce imate netoleranco na doloceno hrano, oz skupino hrane, jo morate uzivati poredko, v zmernih kolicinah. Vase telo vam bo pokazalo koliko lahko prenese.
3) Candida. Veliko ljudi ki ima ekcem, ima to tezavo. Kandida je posledica
a) parazitov (veliko ljudi ima to tezavo).
b) hrana z veliko mascobami in OH skupaj. Kandida je gljivica, bakterija ki zivi v nasem telesu in se hrani z odvecnim sladkorjem. Mi imamo malo stevilo te zivljensko potrebne bakterije. Problem nastane ko je te naenkrat prevec, ko se razcveti, s tem je vse v teelsu v neravnovesju. Vzrok za razbohot kandide je prehrani ki vsebuje prevec mascobe. Visoko mascobna prehrana se ovije okoli celic in ko uzivamo ogljkove hidrate (sadje, zelenjava, zitarice, itd), bodo ti prebavlejni v glukozo. Glukoza je naraven sladkor kateri je EDINA hrana, prava hrana za nase celice. S pomocjo trebusne slinavke, insulina gre glukoza v celico in dobimo energijo. A ko uzivamo visoko mascobno hrano, glukoza ne more v celico in ostaja v krvi. To je zelo nevarno! Ko se tako dolgorocno prehranjujemo, bo nastopila v akcijo kandida ki se bo prehranjevala s tem sladkorjem v krvi. Kandida je nas obrambni mehanizem, brez nje bi nasi organi mocno oslabeli! Na strani Predavanja Zdravnikov si oglejte Predavanje Dr Grahama na to temo. Ko odstranimo vso mascobo iz hrane, bomo v roku 3 tednov vzpostavili ravnovesje in kandida ne bo vec v razcvetu.
Obvezno je nujno da se uziva velio manj mascob ter da si odstranimo parazite z zelisci. Zdravniki ne morejo videti ali imamo parazite ali ne, zelisca so povsem varna in vsak bi si moral to nareidti 1x na leto! Tu je en link za zelisca. Dr Morseju zaupam pri nabavi najbolj kvalitetnih. Sicer se jih pa tudi doma dobi. Tudi olje oregana pomaga pri vsemu. Ta zelsca bodo unicila ne samo zajedalce, temvec tudi njihova jajcka.
4) Zapacano telo. Prakticno vsi mi ki zivimo v modrni druzbi, imamo do neke mere zapacano telo. Jetra, ledvica, limfni sistem, itd. Treba bo spremeniti prehrano. VSE mora iti ne samo z jedilnika temvec tudi iz stanovanja!
V smeti: kava, alkohol, mlecni izdelki, soja, vsa industirjska hrana (moke, sladkor, kisi, olja, konzerve, vse v skatlicah itd), meso.
Uzivati moramo samo in izkljucno samo sadje in zelenjavo in zrna brez glutna. V to spadajo tudi listnato zelenje ter zrna brez glutna kot so ajda, polenta, kvinoja, leca, amarant, proso, riz (rjavi je najboljsi ali divji). Krompir in fizol nas najbolj nasiti kot tudi vleiko banan!
Vsak dan moram spiti po vsaj 1 L zelenega kasastega soka (1 glava solate ali poljubnega zelenja, 6 banan, 3 velike zrele hruske in 2-3 dcl vode ali svezega brez dodatkov sdnega soka (grozdje)) ali pa 1L zelenega sveze stisnjenega soka.
Ce smo kronicno zaprti moramo NUJNO na kolonik! Sicer se pa crevo ob tako zelo hidrirajoci hrani odpre in zacne ven metati stare toksine in staro blato.
5) Za ekcem to ni nujno, vendar pa bi vsakemu priporocila metilni B12. Veliko ljudi ima pomanjkanje kljub prehrani. 25% americanov ima pomanjkanje B12 cetudi so mesojedi! Ljudje imamo velike tezave z jetri in reabsorbacijo tega vitamina! Iz hrane ga zelo malo absorbiramo. Nato se mora v jetirh pretvoriti v metilnega kjer se pa pogosto zaplete. Tablete metilnega B12 so izredno ucinkovite in ljduje si povecajo nivo v ze samo 2 mesecih! Tu lahko sami vidite besede vec kot 300 ljudi.
B12 je zelo pomemben pri mnogih funkcijah, posebej pri izdelovanju redecih krvnick, DNA zapisov ter zivocv. Veliko ljudi ki so anemicni, imajo tudi pomanjkanje B12!
Vsakemu bi priporocila da si kupi zelisca proti parazitom in jih jemlje! Vsakemu bi priporocila kolonik! In vsak MORA nujno zacetu uzivati vsaj 1L zelenega kasastega soka na dan! Vsak mora spremeniti prehrano in ukiniti najbolj zakisajoco in s tem skodljivo! In dobro bi bilo za vse da jemljejo metilni B12.
Ce ima kdo dodatna vprasanja, morda feedback, ce si kdo zeli vzpodbude pri spremembi prehrane, mi lahko pisete na eczemablogging@gmail.com
Sama imam netoleranco do salicilatov v hrani. Kdor ima enako tezavo mi lahko pise. Nasla sem veliko clankov in raziskav na to temo in jih je prevc za v blog.
KB
Dr Gloria Gilbere Phd (Zdravnica, Homeopatinja, Zdravstvena svetovalka, itd) razlaga o vzroku za ekcem, psorijazo in rozaceo.
O rozacei pravi da je dostikrat posledica hormonskih neravnovesij in priporoca hormonske terapije, s cimur se jaz absolutno ne strinjam, saj se hormoni uravnovesijo cim telo dobi vse hranljive snovi (korenita sprememba prehrane in uzivanje zelenjavnih spresanih sokov). Moj moz ima rozaceo in jo dobi le ce je zivalske izdelke. Cim je visoko bazicno hrano, mu izgine! Jetra pridelajo hormone in cim si ocistimo jetra (spremba nacina zivljenja), bodo imela prostor, energijo in materijal za svoje normalno delovanje.
Gersonova Terapija je za mene najbolj naravna in najmanj nevarna za telo! Detajli so na zgornji strani Predavanja Zdravnikov!
Za psorijazo pravi da je vecinoma posledica parazitov. Vzrok je lahko tudi ravno tak kot pri ekcemu (alergija), toksicnost, prevelika obremenjenost telesa je seveda prakticno vedno prisotna.
Poznam zensko, ki si je pozdravila psorijazo z rednim ciscenjem crevesa (kolonska hidroterapija) ter s pitjem presnih sokov. Vzrok za njeno psorijazo je bila prevelika toksicnost telesa, morda celo tudi paraziti! (kb)
Spoznala sem tudi zensko ki pravi da dobi psorijazo ce uziva belo moko. Samo takrat. (kb)
Kar se ekcema tice, pravi da so mlecni izdelki, koruza in psenica najbolj pogoste oblike alergij In dodaja da je najbolje da naredimo dijeto eliminacije (prvo odstranimo mlecne izdelke in po 4 tednih, ce ni izboljsave, odstranimo se koruzo itd in opazijemo reakcije telesa po hrani).
Dodaja da so kozne tezave tudi posledica toskicne obremenjenosti organov (jetra, limfne zleze).
Preberite si mojo zgodbo - moja pot iz ekcema je bila ravno taksna kot jo omenja- dijeta eliminacije ter detoksifikacija organov.
VSE kozne tezave se izboljsajo/izginejo ko zmanjsamo toksicnost telesa (sprememba prehrane, ciscenje crevesja)!
a)
Zdravnik in pediater Jay Gordon MD FAAP (na sliki) razlaga o ekcemu pri dojenckih - tukaj.
Zdravnik H Morrow Brown MD - primeri ekcema kot alergije na doloceno hrano - tukaj.
b)
Povzeto iz knjige Optimal Digestion.
Ogled knjige na spletu : Optimalna prebava
Priredila Donia Alawi, Iz anglescine prevedla Kat Brec
Zdravniki Prehrambene Medicine verjamejo da vecina degenerativnih stanj izvira iz slabega delovanja prebavil in procesa jetrinega izlocanja toksinov.
Z drugimi besedami, bolezen je lahko direktno povezana s tezavami v prebavnem sistemu in v sistemu preciscevanja jeter ter njunega skupnega vpliva na imunski in zivcni sistem ter na endokrinske funkcije (le ta predstavlja sistem hormonov ki uravnavajo mnogo funkcij v telesu, med drugim tudi presnovo).
TEZAVE S KOZO KOT SO EKCEM SO POSLEDICA NEPRAVILENGA IZLOCANJA TOKSINOV! (hrana na katero smo alergicni tudi deluje na telo kot toksin!)
Zatotorej, ko se lotimo zdravja prebavnega sistema ter ciscenja jeter, dobi telo priloznost da premaga vrsto degenerativnih obolenj! Ce je degenerativno obolenje pod etiketo luskavica, sladkorna ali ekcem, itd, bo zdravnik prehrambene medicine najprej predlagal pregled zdravja prebavnega trakta. Sele ko je ta trakt v ravnovesju, lahko zacnemo urejati in jacati delovanje jeter (detoksifikacija).
Zaradi prehrambene medicine imamo danes na stotine klinicnih studij in znanstvenih raziskav ki potrjujejo kar smo mnogi od nas ze slisali od praktikantov naravnih zdravljenj: "Tezave z zelodcem so vzrok vseh bolezni" oz "Smrt se zacne v crevesju."
Jeffrey Anderson, M.D. je napisal clanek "Kako tezave s prebavo vplivajo na bolezen kjerkoli v telesu" (prilozen spodaj, clanek st 3). V tem clanku razlozi zakaj se moramo prvo posvetiti zdravju prebavnega trakta , ne glede na ime degenerativne bolezni. "Nova informacija o telesnih dinamikah razjasni da stanje v prebavnem traktu vpliva na celotni sistem" (Nichols, et al., 1999, stran 125).
"Degradacija prebavnega okolja je ena od kljucnih tock kjer je zdravje izgubljeno. Kar sedaj vemo je, da so strupene snovi ki so asociirane s prebavnim traktom pogosto absorbirane in razporejene v druge dele telesa. Najprej obremenijo jetra in imunski sistem. Ce se jetra prevec obremenijo, se bodo strupi razlili in nekateri bodo presli po krvnem obtoku v druge organe ali pa tkiva." (str 125)
"Pogosto bo tarca sibak clen v sistemu, organ ki je lahko kjerkoli v telesu. Obcutljivost organa je lahko podedovana, lahko je posledica poskodbe, izpostavitve dolocenim strupom, napacni dijeti." (str 125)
Na primer, ce so pljuca obcutljiv organ, strupi ki izhajajo iz crevesja in cirkulirajo v krvnem obtoku se lahko manifestirajo kot astma ali alergije. (str 125)
Len Saputo, M.D., v svojem clanku "Skodljiva Flora" tudi verjame da ce je prebavni sistem v neravnovesju in delovanje jeter oslabi, bo zato nas cel imunski sitem deloval narobe in to na 3 nacine:
1) Najprej bo oslabljen in rezultat bo bolezen imunskega zatora.
2) Lahko reagira pretirano in postane hiper odzivna, kar se zgodi pri astmi, migreni, alergijam na hrano in ekcemu.
3) lahko sprozi avto imunske reakcije kjer antitelesa napadejo lastna tkiva, kot pri revmaticnem artritisu in luskavici. (str.60)
Jerry Steine, M.D., v svojem clanku "Kako Prebava Deluje" (cisto spodnji clanek), razlozi da je prebavni trakt najvecji imunski organ v nasem telesu. 80% nasega celega zascitnega imunskega globulina so pridelani v prebavnem traktu. (str 16). Ne rabimo biti raketni znanstveniki da vidimo da ko ta velik, stratesko postavljeni clan imunskega sistema ne deluje pravilno, so nase obrambe znizane in s tem se je veliko tezje braniti pred napadalci.
Strategije Prehrambeno / Funkcijonalne Medicine Zavirajo Degenerativna Stanja:
Zdravniki prehrambene medicine, vkljucno s tremi zgoraj omenjenimi, Dr. Jeffrey Anderson, Dr. Len Saputo in Dr. Jerry Stine, verjamejo da ciscenje in podpiranje prebavnega trakta in jeter lahko osvobodi in bo osvobodilo telo vsake in vecine degenerativnih obolenj.
1) Prvo precistimo prebavni trakt
2) Nato pricnemo z preciscevanjem jeter
3) In sele nato ocistimo toksine v tkivih in celicah
Zdravniki prebavne medicine verjamejo da se ne moremo ukvarjati z obolenji (simptomi v telesu kot so luskavica, artritis, ..etc), dokler ne uravnamo korenine - zacetne tezave, ki je v crevesju in jetrih (str 132). Ko se crevesje in jetra ocistijo, bodo s tem ostale tezave (luskavica, artritis, ekcem, itd) izginile.
2. Innocent foods and toxic effects
Another problem associated with an overloaded liver is direct damage to the bodyʼs tissues caused by the toxic effects of chemicals in food or digestive debris. For example, certain elements in milk or wheat can have toxic effects on the nervous or immune system; specific sensitivities to proteins in wheat have even been implicated in certain forms of schizophrenia.
3. Autoimmune disorders
Constant overstimulation of the immune system can also lead to an autoimmune disorder in which the immune system mistakes the tissues of the body for an invader. As a result, the white blood cells and T cells may actually attack the body rather than the invasive bacteria or offending substance. This can be a cause of chronic conditions such as asthma, lupus, multiple sclerosis and rheumatoid arthritis. With the development of chronic illness, an even greater toxic burden is placed on the liver. Under this increased stress, the liver may no longer be able to perform competently, setting the stage for a whole new arena of possible problems.
4. Inflammation
Inflammation is a normal consequence of our immune response. Yet if the immune system is continually on hyper-alert, inflammation can become chronic. This is often a feature of digestive disorders and can be caused by a range of stressors including leaky gut and allergies. If inflammation continues in the long term, changes in the tissue can occur, degrading resilience and function. Over decades more serious tissue damage can occur, leading to conditions such as
accelerated aging, diabetes and cancer.
5. Challenges to the immune system:
Free radicals The chronic overwork of the liverʼs detoxification mechanisms, caused by hyper permeability, sets in motion a series of stresses. The first of these is the increased production of toxic byproducts called free radicals, which have been identified as a major cause of cancer. The assault of free radicals, also referred to as oxidative stress, further over-stimulates the liver, causing it to send out signals that can confuse the immune system. These signals may trigger inappropriate reactions in both the immune and neurological systems and cause inflammation. Increased stress on the liver can be caused by even minor but frequent GI complaints such as chronic
constipation or an overgrowth of bacteria or yeast. This continual stress may ultimately compromise the liverʼs detoxification capacity. At the same time, free radicals with the potential to cause cellular damage could be generated in excessive amounts. Their effects are experienced throughout the body in cell membranes, connective tissue and genetic material. This oxidative stress can lead to serious chronic illnesses such as Alzheimerʼs disease, diabetes, irritable bowel syndrome (IBS) and Parkinsonʼs disease.
Oxidative stress from free radicals can also cause problems by depleting essential nutrients. This can short-circuit immune function, the activity of the nervous system, and the production of hormones. Over decades, these compromises can develop into conditions such as heart disease and cancer. Free radicals have also been identified as a primary cause of aging.
6. Yeast and parasites
When the delicate balance in the GI tract is lost, an overgrowth of yeast can occur, particularly Candida albicans, an undesirable species of yeast that is normally found in the gut in small numbers even when we are healthy. However, when candida develops too large a population, it can overwhelm beneficial bacteria like weeds taking over a garden. An overgrowth can be caused by certain bacteria or microbes in the gut and can cause illness or trigger symptoms anywhere
in the body. Microscopic parasites are another cause of digestive disorders that are often overlooked and a growing public health problem. They are now considered one of the important causes in some cases of chronic fatigue, arthritis, neurological problems and immune suppression.
By Jerry Stine in Optimal Digestive Health: A Complete Guide. Edited by Trent W.
Nichols, M.D., and Nancy Faass, M.S.W., M.P.H., Healing Arts Press, a division of Inner
Traditions International, Rochester, Vt. 05767. Copyright 2005 by Nancy Faass and Trent
Nichols, M.D., www.InnerTraditions.com.
a) ALERGIJE
ABSORBING NUTRIENTS (zanimiv clanek ki razjasni mnoge alergije):
Many illnesses are caused by the body’s inability to absorb nutrients because the source of these nutrients is hostile to the body. This hostility is allergies, and many people have them and don’t even know it. Allergies are antagonistic to our metabolisms and rob us of nourishment. Unfortunately, many people in the Western medical profession consider allergies to be non-curable.
Each allergic substance is caused by or attributed to a certain nutrient, or combination of nutrient deficiency. Furthermore, specific vitamin, mineral, and amino acid combinations are necessary for the complete absorption of particular foods. For example, there are 23 different Vitamin B-complex factors. Yeast is promoted by the health food industry as a source of B-complex vitamins, but so many people are allergic to yeast. The mineral essential for the absorption of yeast is Zinc.
Therefore, an allergy to yeast can be corrected by administering Zinc. Other vitamins, which may also be lacking, and could subsequently cause a yeast allergy, would be Vitamin B-1 and B-6. Herbs, which can be utilized to correct the yeast allergy, are Pau D’Arco, Red Clover (rich in Zinc) and Comfrey. The amino acid necessary to alleviate a yeast allergy is Lysine, found in Comfrey.
Ob alergicnih reakcijah telo proizvaja prevec hormona histamina. Ko je prebavni sistem v neravnovesju (slaba prehrana, toksicno telo, slaba prebava, itd), bo delovanje organov upocasnjeno oz mocno oslabljeno in s tem bo pridelava hormonov v velikem neravnovesju. Povisana raven tega hormona je odlocilna pri prakticno vseh alergijah (tudi alergijah na stvari iz okolja). Prebavna encima amalyse in bromelain zmanjsata mero histamina. Pri ljudeh z alergijami je prisotnost tega prebavnega encima veliko manjsa kot bi morala biti. Tudi nivo vitaminov je manjsi, se posebej vitamina C. Zato je uzivanje cimvec kakovostne presne hrane izrednega pomena, kot tudi redno jemanje prebavnih encimov pred obedom - na zacetku pred vsako jedjo, tudi presno in po parih mesecih le ob kuhani hrani!
Vitamin C najdemo prakticno v vsem sadju in zelenjavi, najvec pa v guavi in papriki!!! Citrusi so tudi seveda polni tega vitamina, kot tudi brokoli, cvetaca, vijolicno zelje, peterslij, itd.
Bromelain je naravno prisoten v ananasu, vendar pa ga ni dovolj za zmanjsanje histamina, zato je bolje da se vzame bromelain kot dodatek. Ce smo obcutljivi na ananas (jaz sem!!!), se ga ne priporoca in raje posezimo po amylase encimu.
Amylase je naravno prisoten v nasi slini in nam pomaga prebavljati oglikove hidrate. Zaradi prevelikega neravnovesja v prebavnem traktu je delovanje nasih organov oslabljeno in s tem tudi redno pridelovanje hormonov. Dobi se ga v skatlici skupaj s parimi drugimi prebavnimi encimi ki nam pomagajo prebaviti ostale elemente v hrani. Uziva se ga pred vsako jedjo in scasoma samo ob kuhani hrani.
kb - Kot jaz razumem, moramo dati telesu veliko hranljivih snovi, kot jih najdemo v cim bolj visoko presni hrani, bazicni, konopljinem olju, psenicni travi, kalmatski algi, cebeljem polenu, itd Moja alergija na citruse se je precej umirila (1 leto kasneje) in verjamem da zaradi vec hranljivih snovi ki jih ima moje telo na razpolago in s katerimi lahko oblj uspesno prebavlja vec hrane! Jaz lahko sedaj uzivam citruse, seveda ne vsak dan, vendar vsak drugi dan itd.
b) Kvaliteta prehrambenih dodatkov!
Veliko holisticnih zdravnikov, ki prakticirajo prehrambeno medicino, predlagajo podpiranje boljse prebave, boljse prehrane in boljso zascito pred oksidantnim stresom. Vendar ko pride do dodatkov, bo vecina zdravnikov prahrambene medicine predlagala standardne, umetno narejene dodatke v njihovi osiromaseni obliki (izloceni iz celote, v svoji nenaravni kemicni izolacijski obliki kot so zink, vitamini B, C in E, beta carotin). Ti dodatki naj bi pomagali zavrniti degenerativna obolenja.
(uzivanje taksnih dodatkov kot so Vitamin C, A, B, zink, kalcij, magnezij, itd, ni priporocljivo! Ze samo vitamin C je poln pomanjkanja - predstavlja le eno devetino realnega vitamina C ki ga najdemo v papriki in citrusih, saj je kemicno pridelan iz dveh drugih elementov in kar dobimo je le lupina vitamina C! Enako velja za ostale "vitamine". Telo jih ne more prebaviti kot taksne v izolacijski obliki in pri obdukcijah so nasli crevesja polna neprebavljenih vitaminskih dodatkov. Vitamini morajo bit v svoji naravni obliki skupaj z ostalimi 5 elementi (minerali, proteini, ogljikovi hidrati, mascobe, voda) ki jih telo potrebuje za uspesno prebavo, energijo in zdravje. Najdemo jih v vsem sadju in vsej zelenjavi, vzklitih semenih in oresckih.) (op.prev, Vir 1 iz audio predavanja Dr Joel Robinsona Vir 2)
Obstajajo veliko boljse alternative, kot pa umetno narejeni dodatki; ekoloski, celostni dodatki iz hrane, kot je v naravi, kot smo jo ljudje uzivali tisocletja. Dodatki iz celostne hrane so nepremerljivo boljsi v kvaliteti in ucinkovitosti zaviranja degenerativnega procesa v telesu, saj so napravljeni v njihovi naravni in kompleksni konfiguraciji!
Zakaj celostna hrana deluje boljse je bazirano na dejstvu da je clovesko telo cudovito skreiran ziv organizem s sposobnostjo da raste, regulira, se popravlja in se brani, ko ima v sebi poln spektrum naravnih dodatkov visoke kvalitete.
Ce je nas cilj promovirati dobro zdravje za sebe, posebej za kozo, bi vam rada priporocila sledece dodatke za dolocene telesne funkcije:
1) Za boljso prebavo in asimilacijo hrane z uporabo dodatkov kot so probiotiki in prebavni encimi
2) Za boljso prehrano z dodatki bazirani na hrani kot so psenicna trava, cebelji polen, kalmatska alga...
3) Za boljso zascito pred skodo prostih radikalov (oksidativni stres) z dodatki celostne hrane kot so psenicni kalcki, rdeca alga, psenicna trava*, itd
(priredila Donia Alawi)
* PSENICNA TRAVA IN GLUTEN ALERGIJA -
kb - Jaz ne jemljem nobenih drugih dodatkov! Vse vitamine, minerale, ogljikove hidrate, beljakovine, mascobne kisline in encime dobim v hrani - sveze sadje, zelenjava, semena, orescki, vzklita semena in nekatera zrna. Moje telo se je okrepilo, (lasje, nohti, koza, prebavila; cel imunski sistem)!
3) Obnovitev jeter
Jetra so najbolj pomemben organ v telesu. Predstavljajo filtracijski sistem za detoksifikacijo (preciscevanje). Slisal sem zdravnike praviti da ce jetra delujejo do 35% zmogljivosti, je clovek se vedno v redu (v kolikor se nam zdi delovanje s 35% v redu stanje), a ko ta stevilka zdrsne nizje, se ze pricne bolezen, pa naj bo sladkorna, rak, artritis, luskavica, ekcem ali karkoli drugega.
Se pravi ko se razvije degenerativna bolezen, je delovanje jeter ze pod 35%!
Ko tumor, rak, ekcem, artritis ali druge bolezni izginejo (ob spremembi prehrane, detoksifkaciji telesa, itd), to ne pomeni da je telo ozdravljeno. Telo v resnici ni pozdravljeno dokler ni delovanje jeter nekje med 90% in 100%! Ne moremo tocno vedeti koliko casa bo telo potrebovalo da pride do te tocke, a estimat je nekje okoli 1.5 do 2 leti.
Ce takoj pricnemo z uzivanjem navadne hrane, hrano ki smo jo bili navajeni jesti (sladkarije, mlecni in mesni izdelki, pestecidi in konzeervansi.. itd) se bo bolezen vrnila precej hitro, saj se jetra se niso zmozna ukvarjati s temi elementi.
1) Vir iz strani o Gersonovi Terapiji
iz anglescine prevedla Kat Brec
2) Drugi vir na spletni strani Dr Joel Robbinsona (o jetrih govori v podnaslovu "The Disease Process")
3) V Slovenscini: 7 stopenj Bolezni - tukaj Izvrsten clanek o nastanku bolezni (rak, sladkorna, ekcem, artritis, itd). Celotna stran je odlicna, a istoimenski clanek se zacne na sredini strani.
Date updated: June 13, 2007
By Jeffry Anderson, M.D.
Content provided by Revolution Health Group
Thereʼs an ancient saying in India: “Constipation is the mother of all ills.”
Now modern research has affirmed this statement by proving that problems in the digestive tract can affect the entire body. What we know today is that the same toxins associated with gastrointestinal (GI) dysfunction are frequently absorbed and distributed to other parts of the body. First they place a burden on the live and the immune system; if overload occurs, some will will be passed on to other organs or tissues. Often itʼs the weak link in the system — the organ or tissue in the body that is most vulnerable — that will be hit by damage. This vulnerability may be inherited or caused by toxic exposure, physical injury or poor diet. If the sensitive system is the lungs, for example, toxins that originate in the gut and circulate in the bloodstream can manifest as asthma or allergies. Sooner or later, this toxic overload comes to the attention of the immune system, either leading to allergies or inflammation and the associated pain and swelling, or some type of infection. The result is a domino effect.
“Upstream” activities in the GI tract and liver:
Envision your body as a complete ecosystem with toxic wastes that must be processed to restore its pristine state. Imagine the liver as a toxic-waste disposal plant. It clears toxins by breaking them down, decreasing their toxicity, linking them to transport molecules, and dispatching them out in urine and stool. If we begin having problems with toxic overload in the liver, itʼs essential to look at what is going on “upstream” — at the factors creating problems for the liver. The first question: Are excessive amounts of toxins being created in the gut? The gut is the starting place for major toxicity in the body because much of what goes through the gut is absorbed, whether by design, accident or pathology. This includes:
- byproducts of poorly digested food or chronic constipation (such as ammonia)
- toxins produced by overgrowth of yeast, bacteria or invasive parasites (endotoxins such as alcohols and aldehydes)
- chemical pollutants, pesticides and heavy metals in our food and water
Leaky gut syndrome can cause the absorption of this material, all of it potentially harmful and intended for disposal by the body. The byproducts of these gut malfunctions are then passed on directly through the major blood vessels into the liver portal system. The result can be health consequences from the overload on the liverʼs detox mechanisms, and toxic spillover can occur throughout the body.
“Downstream” effects of toxic overload
A bottleneck effect can occur if the liver is overburdened because of chronic or persistent toxicity beyond its detoxification capacity. The liver detox machinery may become stressed and compromised. Itʼs trying to do its job, but the process may be creating even more free radicals and even more toxic intermediate chemicals.
This can lead to increased oxidative stress, impaired carbohydrate metabolism and increased immune activity and inflammation, among other problems.
In terms of the effects on cells and tissues, the body needs to remove these toxins from circulation — and if it canʼt excrete them, it will store them. Chemicals and pesticides will typically be stored in fat, while heavy metals will be stored in protein tissue — in muscles, bones, cartilage and organ tissue such as the brain and the liver. Eventually some of these toxins are rereleased and travel to the liver, which has to cope with them all over again. The liver either detoxifies them or re-circulates them, which can cause even more damage as they move through the system and then get re-deposited. The increasing accumulation of toxins can cause extensive cellular damage.
10 possible symptoms to watch out for
Digestive overload can manifest in any number of ways throughout the body, including:
1) widespread chronic fatigue or weakness from compromised energy production
2) a compromised immune system, which results in less resistance to infection,
3) autoimmune disorders, allergies, sensitivities, colds and flu, bronchitis, sinus infections and
4) chemical sensitivity problems in the muscles and joints from aches and swelling to pain or
5) arthritis, skin disorders, including acne, dermatitis, eczema, psoriasis and urticaria,
6) consequences to the central nervous system and brain function: mild problems including difficulty with concentration and memory, coordination, headaches or migraines, attention deficit disorder, and
7) in severe cases, symptoms that resemble autism
8) circulation of chemical toxins, causing more serious neurological symptoms ranging from seizure disorders to damage of the nervous system,
9) decrease in hormone production caused by toxins in the body liver damage, with compromised detox functions, possible hypoglycemia and mood swings
10) Specific conditions such as arthritis, asthma or allergies that can result from the constant circulation of toxins (This can be due to toxins that compromise the immune system, causing inflammation or aggravating existing conditions. The toxins stimulate the release of an immune response with biochemicals that can set in motion a full-blown reaction.)
By Jeffry Anderson, M.D. in Optimal Digestive Health: A Complete Guide. Edited by Trent W.
Nichols, M.D., and Nancy Faass, M.S.W., M.P.H., Healing Arts Press, a division of Inner
Traditions International, Rochester, Vt. 05767. Copyright 2005 by Nancy Faass and Trent
Nichols, M.D., www.InnerTraditions.com.
1) Vzrok ekcema in drugih degenerativnih bolezni ter KAJ STORITI
2) Potencijalne posledice slabe prebave
b) Alergije
a) kvaliteta prehrambenih dodatkov
3) Obnovitev jeter
4) Kako lahko tezave s prebavo vplivajo na bolezen kjerkoli v telesu
Video predavanja zdravnikov o prehrani in zdravju na splosno so nalozena na strani Predavanja Zdravnikov ter clanki in knjige vodilnih holisticnih-prehrambenih zdravnikov, so na strani Priporocene Knjige in Clanki.
1) Vzrok Ekcema
Vzrokov za ekcem je lahko veliko. Ko sem raziskovala po spletu in prebirala zgodbe ljudi ki so se sami resili te bolezni, sem videla da se bo vecinoma ekcem odrazal kot alergija ali netoleranca na hrano (cetudi bo vzrok za alergijo lahko razlicen).
Ekcem kot alergija/netoleranca je lahko posledica:
cepiv, tujih beljakovin v crevu se preden se je zascitni sloj crevesa (imunski sistem) do konca razvil (kravje mleko oz formula pri dojenckih), pomanjkanje hranljivih snovi v prehrani, ter pomanjkanje dolocenih encimov v jetrih (slabi geni, vsaka generacija bo ob slabi prehrani oddala potomcem slabse gene, saj se vse kar se dogaja s telesom zapise v DNA, mi konstantno spreminjamo nas DNA zapis s tem kaj damo v sebe in na sebe) itd
(alergija se pojavi takoj, v roku 1 ure, netoleranca je pa odvisna od kolicine dolocene snovi ki smo jo zauzili... kot kos ki se scasoma napolne)
Ekcem se lahko ravije tudi zaradi prevelike toksicnosti:
a) prevec zivalskih beljakovin, mascobne hrane, sprocesirane, alkohol, pozivila, zdravila
b) sibka zelodcna kislina (morala bi biti ph 1 ali 2 a mi jo imamo 4 ali 5, kar ne unici veh virusov in bakterij, ne prebavi hrane do konca), hrano preslabo prezvecimo, v zelodcu se ne bo do konca prebavila in neprebavljena hrana je hrana za slabe bakterije. Ce neprebavljenje cele beljakovine zdrsnejo v krvni obtok, bo telo nanje reagiralo kot na tujek. Neprebavljenne beljakovine tudi ubijajo rdece krvne celice. Zelodcna kislina se popravi z vsakodnevnim uzivanjem zelenih kasastih sokov (preberite si Zeleno Za Zivljenje od Victorije Boutenko). Ce spijemo sok od rdece pese in lulamo rdece, pomeni da imamo sibko to kislino. Vec v omenjeni knjigi....
c) kamni v zolcniku, crevesne tezave,
d) cepiva, srebrne plombe, izpostavljenost mnogim strupom iz okolja bodo dodatno slabili imunski sistem
Predstavljajte si neko kosarico v nasem telesu. Ta kosarica nosi toksine in jih skusa eliminirati. Ko je polna in zacnejo toksini kapljati cez rob, takrat imamo simptome ekcema. Recimo da ima vsako telo neko mejo, doloceno velikost te "kosarice". Ko vidimo ekcem, vemo da je meja prekoracena. Telesu moramo pomagati.Ali bo kosarica polna zaradi toksicnosti, netolerance ali pa smo alergicni, lahko pa tudi sklop vsega skupaj.
Ne glede na izvor bolezni, je kljucna tezava pri vseh teh vzrokih enaka - telo je preslabotno, imunski sistem je oslabljen in s tem se telo ni zmozno ocistiti (funkcija za katero je bilo sprogramirano) vseh toksinov iz kemikalij, hrane, kamnov, zajdalcev, itd.
Ko telo ne dobi zadosti hranljvih snovi, katere potrebuje za svoje 100% delovanje (problem pri prakticno vseh ljudeh v zahodni druzbi), bodo nastopile tezave. S tem se tudi pridelava hormonov in celotno ravnovesje v telesu porusi in tudi alergije se povecajo, saj je v telesu vse povezano.
S hrano ki je 100% idealna za nase telo, za ciscenje in jacanje imunskega sistema, se ocistimo nakopicenih strupov, kemikalij iz organov in celic, kamni se zmanjsano in grejo, zajedalci umrejo in grejo proc, itd.. To je fenomen ki sem ga zasledila pri vseh ljudeh ki so se resili katerekoli degenerativne bolezni, vkljucno s sabo! Oglejte si stran Zgodbe Ozdravitev.
Visoko bazicna hrana, zelenjavni sokovi, zeleni kasasti sokovi, ojacajo imunski sistem, zelodcno kislino, telo dobi energijo in polno hranljivih snovi, presni sokovi unicijo zajedalce, potegnejo strupe iz organov in celic, hranijo telo, preprecujejo nastajanje novih zolcnih kamnov in zmanjsajo oz omehcajo tiste ki so ze tam. Imunski sistem se krepko ojaca in veliko degenerativnih bolezni izgine (beri: telo se ocisti toksinov in dobi hranljive snovi ki mu manjkajo).
KAJ STORITI:
1) Prihranili si boste cas ce boste sli na krvni test za alergijo! Cim se identificira, jo odstranite iz jedilnika. Ce imate alergijo na gluten, priporocam da nujno odstranite tudi mlecne izdelke ker sta bljakovina casein v mleku in gluten v zitaricah skorajda identicna! (Vec o temu: Dr Vikki Petersen, Dr David Clark )
Dr Clark priporoca VSEM ki imajo katerokoli tezavo z avtoimunskimi boelznimi, da se nujno odstranijo GLUTEN, MLEKO, SOJA! Ne glede na to kaj test alergije pokaze. Jaz se zelo strinjam! Veliko ljudi ima sindrom puscajocega tanjkega crevesa skozi katerga majhne mikroskopske luknjice uhajajo beljakovine od hrane in hromijo imunski sistem. Crevo se poskoduje zaradi mlecnih izdelkov in glutna ze v otrostvu!
2) Ce imate netoleranco na doloceno hrano, oz skupino hrane, jo morate uzivati poredko, v zmernih kolicinah. Vase telo vam bo pokazalo koliko lahko prenese.
3) Candida. Veliko ljudi ki ima ekcem, ima to tezavo. Kandida je posledica
a) parazitov (veliko ljudi ima to tezavo).
b) hrana z veliko mascobami in OH skupaj. Kandida je gljivica, bakterija ki zivi v nasem telesu in se hrani z odvecnim sladkorjem. Mi imamo malo stevilo te zivljensko potrebne bakterije. Problem nastane ko je te naenkrat prevec, ko se razcveti, s tem je vse v teelsu v neravnovesju. Vzrok za razbohot kandide je prehrani ki vsebuje prevec mascobe. Visoko mascobna prehrana se ovije okoli celic in ko uzivamo ogljkove hidrate (sadje, zelenjava, zitarice, itd), bodo ti prebavlejni v glukozo. Glukoza je naraven sladkor kateri je EDINA hrana, prava hrana za nase celice. S pomocjo trebusne slinavke, insulina gre glukoza v celico in dobimo energijo. A ko uzivamo visoko mascobno hrano, glukoza ne more v celico in ostaja v krvi. To je zelo nevarno! Ko se tako dolgorocno prehranjujemo, bo nastopila v akcijo kandida ki se bo prehranjevala s tem sladkorjem v krvi. Kandida je nas obrambni mehanizem, brez nje bi nasi organi mocno oslabeli! Na strani Predavanja Zdravnikov si oglejte Predavanje Dr Grahama na to temo. Ko odstranimo vso mascobo iz hrane, bomo v roku 3 tednov vzpostavili ravnovesje in kandida ne bo vec v razcvetu.
Obvezno je nujno da se uziva velio manj mascob ter da si odstranimo parazite z zelisci. Zdravniki ne morejo videti ali imamo parazite ali ne, zelisca so povsem varna in vsak bi si moral to nareidti 1x na leto! Tu je en link za zelisca. Dr Morseju zaupam pri nabavi najbolj kvalitetnih. Sicer se jih pa tudi doma dobi. Tudi olje oregana pomaga pri vsemu. Ta zelsca bodo unicila ne samo zajedalce, temvec tudi njihova jajcka.
4) Zapacano telo. Prakticno vsi mi ki zivimo v modrni druzbi, imamo do neke mere zapacano telo. Jetra, ledvica, limfni sistem, itd. Treba bo spremeniti prehrano. VSE mora iti ne samo z jedilnika temvec tudi iz stanovanja!
V smeti: kava, alkohol, mlecni izdelki, soja, vsa industirjska hrana (moke, sladkor, kisi, olja, konzerve, vse v skatlicah itd), meso.
Uzivati moramo samo in izkljucno samo sadje in zelenjavo in zrna brez glutna. V to spadajo tudi listnato zelenje ter zrna brez glutna kot so ajda, polenta, kvinoja, leca, amarant, proso, riz (rjavi je najboljsi ali divji). Krompir in fizol nas najbolj nasiti kot tudi vleiko banan!
Vsak dan moram spiti po vsaj 1 L zelenega kasastega soka (1 glava solate ali poljubnega zelenja, 6 banan, 3 velike zrele hruske in 2-3 dcl vode ali svezega brez dodatkov sdnega soka (grozdje)) ali pa 1L zelenega sveze stisnjenega soka.
Ce smo kronicno zaprti moramo NUJNO na kolonik! Sicer se pa crevo ob tako zelo hidrirajoci hrani odpre in zacne ven metati stare toksine in staro blato.
5) Za ekcem to ni nujno, vendar pa bi vsakemu priporocila metilni B12. Veliko ljudi ima pomanjkanje kljub prehrani. 25% americanov ima pomanjkanje B12 cetudi so mesojedi! Ljudje imamo velike tezave z jetri in reabsorbacijo tega vitamina! Iz hrane ga zelo malo absorbiramo. Nato se mora v jetirh pretvoriti v metilnega kjer se pa pogosto zaplete. Tablete metilnega B12 so izredno ucinkovite in ljduje si povecajo nivo v ze samo 2 mesecih! Tu lahko sami vidite besede vec kot 300 ljudi.
B12 je zelo pomemben pri mnogih funkcijah, posebej pri izdelovanju redecih krvnick, DNA zapisov ter zivocv. Veliko ljudi ki so anemicni, imajo tudi pomanjkanje B12!
Vsakemu bi priporocila da si kupi zelisca proti parazitom in jih jemlje! Vsakemu bi priporocila kolonik! In vsak MORA nujno zacetu uzivati vsaj 1L zelenega kasastega soka na dan! Vsak mora spremeniti prehrano in ukiniti najbolj zakisajoco in s tem skodljivo! In dobro bi bilo za vse da jemljejo metilni B12.
Ce ima kdo dodatna vprasanja, morda feedback, ce si kdo zeli vzpodbude pri spremembi prehrane, mi lahko pisete na eczemablogging@gmail.com
Sama imam netoleranco do salicilatov v hrani. Kdor ima enako tezavo mi lahko pise. Nasla sem veliko clankov in raziskav na to temo in jih je prevc za v blog.
KB
Dr Gloria Gilbere Phd (Zdravnica, Homeopatinja, Zdravstvena svetovalka, itd) razlaga o vzroku za ekcem, psorijazo in rozaceo.
O rozacei pravi da je dostikrat posledica hormonskih neravnovesij in priporoca hormonske terapije, s cimur se jaz absolutno ne strinjam, saj se hormoni uravnovesijo cim telo dobi vse hranljive snovi (korenita sprememba prehrane in uzivanje zelenjavnih spresanih sokov). Moj moz ima rozaceo in jo dobi le ce je zivalske izdelke. Cim je visoko bazicno hrano, mu izgine! Jetra pridelajo hormone in cim si ocistimo jetra (spremba nacina zivljenja), bodo imela prostor, energijo in materijal za svoje normalno delovanje.
Gersonova Terapija je za mene najbolj naravna in najmanj nevarna za telo! Detajli so na zgornji strani Predavanja Zdravnikov!
Za psorijazo pravi da je vecinoma posledica parazitov. Vzrok je lahko tudi ravno tak kot pri ekcemu (alergija), toksicnost, prevelika obremenjenost telesa je seveda prakticno vedno prisotna.
Poznam zensko, ki si je pozdravila psorijazo z rednim ciscenjem crevesa (kolonska hidroterapija) ter s pitjem presnih sokov. Vzrok za njeno psorijazo je bila prevelika toksicnost telesa, morda celo tudi paraziti! (kb)
Spoznala sem tudi zensko ki pravi da dobi psorijazo ce uziva belo moko. Samo takrat. (kb)
Kar se ekcema tice, pravi da so mlecni izdelki, koruza in psenica najbolj pogoste oblike alergij In dodaja da je najbolje da naredimo dijeto eliminacije (prvo odstranimo mlecne izdelke in po 4 tednih, ce ni izboljsave, odstranimo se koruzo itd in opazijemo reakcije telesa po hrani).
Dodaja da so kozne tezave tudi posledica toskicne obremenjenosti organov (jetra, limfne zleze).
Preberite si mojo zgodbo - moja pot iz ekcema je bila ravno taksna kot jo omenja- dijeta eliminacije ter detoksifikacija organov.
VSE kozne tezave se izboljsajo/izginejo ko zmanjsamo toksicnost telesa (sprememba prehrane, ciscenje crevesja)!
a)
Zdravnik in pediater Jay Gordon MD FAAP (na sliki) razlaga o ekcemu pri dojenckih - tukaj.
Zdravnik H Morrow Brown MD - primeri ekcema kot alergije na doloceno hrano - tukaj.
b)
Povzeto iz knjige Optimal Digestion.
Ogled knjige na spletu : Optimalna prebava
Priredila Donia Alawi, Iz anglescine prevedla Kat Brec
Zdravniki Prehrambene Medicine verjamejo da vecina degenerativnih stanj izvira iz slabega delovanja prebavil in procesa jetrinega izlocanja toksinov.
Z drugimi besedami, bolezen je lahko direktno povezana s tezavami v prebavnem sistemu in v sistemu preciscevanja jeter ter njunega skupnega vpliva na imunski in zivcni sistem ter na endokrinske funkcije (le ta predstavlja sistem hormonov ki uravnavajo mnogo funkcij v telesu, med drugim tudi presnovo).
TEZAVE S KOZO KOT SO EKCEM SO POSLEDICA NEPRAVILENGA IZLOCANJA TOKSINOV! (hrana na katero smo alergicni tudi deluje na telo kot toksin!)
Zatotorej, ko se lotimo zdravja prebavnega sistema ter ciscenja jeter, dobi telo priloznost da premaga vrsto degenerativnih obolenj! Ce je degenerativno obolenje pod etiketo luskavica, sladkorna ali ekcem, itd, bo zdravnik prehrambene medicine najprej predlagal pregled zdravja prebavnega trakta. Sele ko je ta trakt v ravnovesju, lahko zacnemo urejati in jacati delovanje jeter (detoksifikacija).
Zaradi prehrambene medicine imamo danes na stotine klinicnih studij in znanstvenih raziskav ki potrjujejo kar smo mnogi od nas ze slisali od praktikantov naravnih zdravljenj: "Tezave z zelodcem so vzrok vseh bolezni" oz "Smrt se zacne v crevesju."
Jeffrey Anderson, M.D. je napisal clanek "Kako tezave s prebavo vplivajo na bolezen kjerkoli v telesu" (prilozen spodaj, clanek st 3). V tem clanku razlozi zakaj se moramo prvo posvetiti zdravju prebavnega trakta , ne glede na ime degenerativne bolezni. "Nova informacija o telesnih dinamikah razjasni da stanje v prebavnem traktu vpliva na celotni sistem" (Nichols, et al., 1999, stran 125).
"Degradacija prebavnega okolja je ena od kljucnih tock kjer je zdravje izgubljeno. Kar sedaj vemo je, da so strupene snovi ki so asociirane s prebavnim traktom pogosto absorbirane in razporejene v druge dele telesa. Najprej obremenijo jetra in imunski sistem. Ce se jetra prevec obremenijo, se bodo strupi razlili in nekateri bodo presli po krvnem obtoku v druge organe ali pa tkiva." (str 125)
"Pogosto bo tarca sibak clen v sistemu, organ ki je lahko kjerkoli v telesu. Obcutljivost organa je lahko podedovana, lahko je posledica poskodbe, izpostavitve dolocenim strupom, napacni dijeti." (str 125)
Na primer, ce so pljuca obcutljiv organ, strupi ki izhajajo iz crevesja in cirkulirajo v krvnem obtoku se lahko manifestirajo kot astma ali alergije. (str 125)
Len Saputo, M.D., v svojem clanku "Skodljiva Flora" tudi verjame da ce je prebavni sistem v neravnovesju in delovanje jeter oslabi, bo zato nas cel imunski sitem deloval narobe in to na 3 nacine:
1) Najprej bo oslabljen in rezultat bo bolezen imunskega zatora.
2) Lahko reagira pretirano in postane hiper odzivna, kar se zgodi pri astmi, migreni, alergijam na hrano in ekcemu.
3) lahko sprozi avto imunske reakcije kjer antitelesa napadejo lastna tkiva, kot pri revmaticnem artritisu in luskavici. (str.60)
Jerry Steine, M.D., v svojem clanku "Kako Prebava Deluje" (cisto spodnji clanek), razlozi da je prebavni trakt najvecji imunski organ v nasem telesu. 80% nasega celega zascitnega imunskega globulina so pridelani v prebavnem traktu. (str 16). Ne rabimo biti raketni znanstveniki da vidimo da ko ta velik, stratesko postavljeni clan imunskega sistema ne deluje pravilno, so nase obrambe znizane in s tem se je veliko tezje braniti pred napadalci.
Strategije Prehrambeno / Funkcijonalne Medicine Zavirajo Degenerativna Stanja:
Zdravniki prehrambene medicine, vkljucno s tremi zgoraj omenjenimi, Dr. Jeffrey Anderson, Dr. Len Saputo in Dr. Jerry Stine, verjamejo da ciscenje in podpiranje prebavnega trakta in jeter lahko osvobodi in bo osvobodilo telo vsake in vecine degenerativnih obolenj.
1) Prvo precistimo prebavni trakt
2) Nato pricnemo z preciscevanjem jeter
3) In sele nato ocistimo toksine v tkivih in celicah
Zdravniki prebavne medicine verjamejo da se ne moremo ukvarjati z obolenji (simptomi v telesu kot so luskavica, artritis, ..etc), dokler ne uravnamo korenine - zacetne tezave, ki je v crevesju in jetrih (str 132). Ko se crevesje in jetra ocistijo, bodo s tem ostale tezave (luskavica, artritis, ekcem, itd) izginile.
2) Potencijalne Posledice Slabe Prebave
Vir:
Date updated: June 13, 2007
By Jerry Stine
Content provided by Revolution Health Group
1. Allergies and food Sensitivities
When your digestion system isnʼt working properly, gut permeability can increase, causing unprocessed substances to be passed on to the liver. This means that the liver has to process undigested foods, bacteria, toxic chemicals or whatever happens to be in the gut. As a result, the system can become overwhelmed and release these substances directly into the bloodstream. When this toxic material begins to circulate in the body, the immune system may be triggered, producing allergic responses to foods or other material released from the gastrointestinal (GI) tract. The food or substance causing the reactions may be relatively innocent — it is actually the overactive response of the immune system that causes the damage. This dynamic can have a number of causes and result in a wide range of symptoms. Vir:
Date updated: June 13, 2007
By Jerry Stine
Content provided by Revolution Health Group
1. Allergies and food Sensitivities
2. Innocent foods and toxic effects
Another problem associated with an overloaded liver is direct damage to the bodyʼs tissues caused by the toxic effects of chemicals in food or digestive debris. For example, certain elements in milk or wheat can have toxic effects on the nervous or immune system; specific sensitivities to proteins in wheat have even been implicated in certain forms of schizophrenia.
3. Autoimmune disorders
Constant overstimulation of the immune system can also lead to an autoimmune disorder in which the immune system mistakes the tissues of the body for an invader. As a result, the white blood cells and T cells may actually attack the body rather than the invasive bacteria or offending substance. This can be a cause of chronic conditions such as asthma, lupus, multiple sclerosis and rheumatoid arthritis. With the development of chronic illness, an even greater toxic burden is placed on the liver. Under this increased stress, the liver may no longer be able to perform competently, setting the stage for a whole new arena of possible problems.
4. Inflammation
Inflammation is a normal consequence of our immune response. Yet if the immune system is continually on hyper-alert, inflammation can become chronic. This is often a feature of digestive disorders and can be caused by a range of stressors including leaky gut and allergies. If inflammation continues in the long term, changes in the tissue can occur, degrading resilience and function. Over decades more serious tissue damage can occur, leading to conditions such as
accelerated aging, diabetes and cancer.
5. Challenges to the immune system:
Free radicals The chronic overwork of the liverʼs detoxification mechanisms, caused by hyper permeability, sets in motion a series of stresses. The first of these is the increased production of toxic byproducts called free radicals, which have been identified as a major cause of cancer. The assault of free radicals, also referred to as oxidative stress, further over-stimulates the liver, causing it to send out signals that can confuse the immune system. These signals may trigger inappropriate reactions in both the immune and neurological systems and cause inflammation. Increased stress on the liver can be caused by even minor but frequent GI complaints such as chronic
constipation or an overgrowth of bacteria or yeast. This continual stress may ultimately compromise the liverʼs detoxification capacity. At the same time, free radicals with the potential to cause cellular damage could be generated in excessive amounts. Their effects are experienced throughout the body in cell membranes, connective tissue and genetic material. This oxidative stress can lead to serious chronic illnesses such as Alzheimerʼs disease, diabetes, irritable bowel syndrome (IBS) and Parkinsonʼs disease.
Oxidative stress from free radicals can also cause problems by depleting essential nutrients. This can short-circuit immune function, the activity of the nervous system, and the production of hormones. Over decades, these compromises can develop into conditions such as heart disease and cancer. Free radicals have also been identified as a primary cause of aging.
6. Yeast and parasites
When the delicate balance in the GI tract is lost, an overgrowth of yeast can occur, particularly Candida albicans, an undesirable species of yeast that is normally found in the gut in small numbers even when we are healthy. However, when candida develops too large a population, it can overwhelm beneficial bacteria like weeds taking over a garden. An overgrowth can be caused by certain bacteria or microbes in the gut and can cause illness or trigger symptoms anywhere
in the body. Microscopic parasites are another cause of digestive disorders that are often overlooked and a growing public health problem. They are now considered one of the important causes in some cases of chronic fatigue, arthritis, neurological problems and immune suppression.
By Jerry Stine in Optimal Digestive Health: A Complete Guide. Edited by Trent W.
Nichols, M.D., and Nancy Faass, M.S.W., M.P.H., Healing Arts Press, a division of Inner
Traditions International, Rochester, Vt. 05767. Copyright 2005 by Nancy Faass and Trent
Nichols, M.D., www.InnerTraditions.com.
a) ALERGIJE
ABSORBING NUTRIENTS (zanimiv clanek ki razjasni mnoge alergije):
Many illnesses are caused by the body’s inability to absorb nutrients because the source of these nutrients is hostile to the body. This hostility is allergies, and many people have them and don’t even know it. Allergies are antagonistic to our metabolisms and rob us of nourishment. Unfortunately, many people in the Western medical profession consider allergies to be non-curable.
Each allergic substance is caused by or attributed to a certain nutrient, or combination of nutrient deficiency. Furthermore, specific vitamin, mineral, and amino acid combinations are necessary for the complete absorption of particular foods. For example, there are 23 different Vitamin B-complex factors. Yeast is promoted by the health food industry as a source of B-complex vitamins, but so many people are allergic to yeast. The mineral essential for the absorption of yeast is Zinc.
Therefore, an allergy to yeast can be corrected by administering Zinc. Other vitamins, which may also be lacking, and could subsequently cause a yeast allergy, would be Vitamin B-1 and B-6. Herbs, which can be utilized to correct the yeast allergy, are Pau D’Arco, Red Clover (rich in Zinc) and Comfrey. The amino acid necessary to alleviate a yeast allergy is Lysine, found in Comfrey.
HORMONI:
KO JE PREBAVNI SISTEM V NERAVNOVESJU, BO PRIDELAVA IN DELOVANJE HORMONOV TUDI V NERAVNOVESJU!Ob alergicnih reakcijah telo proizvaja prevec hormona histamina. Ko je prebavni sistem v neravnovesju (slaba prehrana, toksicno telo, slaba prebava, itd), bo delovanje organov upocasnjeno oz mocno oslabljeno in s tem bo pridelava hormonov v velikem neravnovesju. Povisana raven tega hormona je odlocilna pri prakticno vseh alergijah (tudi alergijah na stvari iz okolja). Prebavna encima amalyse in bromelain zmanjsata mero histamina. Pri ljudeh z alergijami je prisotnost tega prebavnega encima veliko manjsa kot bi morala biti. Tudi nivo vitaminov je manjsi, se posebej vitamina C. Zato je uzivanje cimvec kakovostne presne hrane izrednega pomena, kot tudi redno jemanje prebavnih encimov pred obedom - na zacetku pred vsako jedjo, tudi presno in po parih mesecih le ob kuhani hrani!
Vitamin C najdemo prakticno v vsem sadju in zelenjavi, najvec pa v guavi in papriki!!! Citrusi so tudi seveda polni tega vitamina, kot tudi brokoli, cvetaca, vijolicno zelje, peterslij, itd.
Bromelain je naravno prisoten v ananasu, vendar pa ga ni dovolj za zmanjsanje histamina, zato je bolje da se vzame bromelain kot dodatek. Ce smo obcutljivi na ananas (jaz sem!!!), se ga ne priporoca in raje posezimo po amylase encimu.
Amylase je naravno prisoten v nasi slini in nam pomaga prebavljati oglikove hidrate. Zaradi prevelikega neravnovesja v prebavnem traktu je delovanje nasih organov oslabljeno in s tem tudi redno pridelovanje hormonov. Dobi se ga v skatlici skupaj s parimi drugimi prebavnimi encimi ki nam pomagajo prebaviti ostale elemente v hrani. Uziva se ga pred vsako jedjo in scasoma samo ob kuhani hrani.
b) Kvaliteta prehrambenih dodatkov!
Veliko holisticnih zdravnikov, ki prakticirajo prehrambeno medicino, predlagajo podpiranje boljse prebave, boljse prehrane in boljso zascito pred oksidantnim stresom. Vendar ko pride do dodatkov, bo vecina zdravnikov prahrambene medicine predlagala standardne, umetno narejene dodatke v njihovi osiromaseni obliki (izloceni iz celote, v svoji nenaravni kemicni izolacijski obliki kot so zink, vitamini B, C in E, beta carotin). Ti dodatki naj bi pomagali zavrniti degenerativna obolenja.
(uzivanje taksnih dodatkov kot so Vitamin C, A, B, zink, kalcij, magnezij, itd, ni priporocljivo! Ze samo vitamin C je poln pomanjkanja - predstavlja le eno devetino realnega vitamina C ki ga najdemo v papriki in citrusih, saj je kemicno pridelan iz dveh drugih elementov in kar dobimo je le lupina vitamina C! Enako velja za ostale "vitamine". Telo jih ne more prebaviti kot taksne v izolacijski obliki in pri obdukcijah so nasli crevesja polna neprebavljenih vitaminskih dodatkov. Vitamini morajo bit v svoji naravni obliki skupaj z ostalimi 5 elementi (minerali, proteini, ogljikovi hidrati, mascobe, voda) ki jih telo potrebuje za uspesno prebavo, energijo in zdravje. Najdemo jih v vsem sadju in vsej zelenjavi, vzklitih semenih in oresckih.) (op.prev, Vir 1 iz audio predavanja Dr Joel Robinsona Vir 2)
Obstajajo veliko boljse alternative, kot pa umetno narejeni dodatki; ekoloski, celostni dodatki iz hrane, kot je v naravi, kot smo jo ljudje uzivali tisocletja. Dodatki iz celostne hrane so nepremerljivo boljsi v kvaliteti in ucinkovitosti zaviranja degenerativnega procesa v telesu, saj so napravljeni v njihovi naravni in kompleksni konfiguraciji!
Zakaj celostna hrana deluje boljse je bazirano na dejstvu da je clovesko telo cudovito skreiran ziv organizem s sposobnostjo da raste, regulira, se popravlja in se brani, ko ima v sebi poln spektrum naravnih dodatkov visoke kvalitete.
Ce je nas cilj promovirati dobro zdravje za sebe, posebej za kozo, bi vam rada priporocila sledece dodatke za dolocene telesne funkcije:
1) Za boljso prebavo in asimilacijo hrane z uporabo dodatkov kot so probiotiki in prebavni encimi
2) Za boljso prehrano z dodatki bazirani na hrani kot so psenicna trava, cebelji polen, kalmatska alga...
3) Za boljso zascito pred skodo prostih radikalov (oksidativni stres) z dodatki celostne hrane kot so psenicni kalcki, rdeca alga, psenicna trava*, itd
(priredila Donia Alawi)
* PSENICNA TRAVA IN GLUTEN ALERGIJA -
" Steve Meyerowitz v svoji knjigi "Wheatgrass Nature's Finest Medicine" pravi " Ljudje ki imajo ponavadi alergijo na psenico in produkte iz psenice, so alergicni na gluten; lepljivo beljakovino najdeno v zrnih psenice, jecmena in rzi. Psenicna trava je drugacna od psenice! Ta zelena rastlina ne vsebuje glutna! Vsebuje namrec anti-alergenske faktorje!""
kb - Jaz ne jemljem nobenih drugih dodatkov! Vse vitamine, minerale, ogljikove hidrate, beljakovine, mascobne kisline in encime dobim v hrani - sveze sadje, zelenjava, semena, orescki, vzklita semena in nekatera zrna. Moje telo se je okrepilo, (lasje, nohti, koza, prebavila; cel imunski sistem)!
3) Obnovitev jeter
Jetra so najbolj pomemben organ v telesu. Predstavljajo filtracijski sistem za detoksifikacijo (preciscevanje). Slisal sem zdravnike praviti da ce jetra delujejo do 35% zmogljivosti, je clovek se vedno v redu (v kolikor se nam zdi delovanje s 35% v redu stanje), a ko ta stevilka zdrsne nizje, se ze pricne bolezen, pa naj bo sladkorna, rak, artritis, luskavica, ekcem ali karkoli drugega.
Se pravi ko se razvije degenerativna bolezen, je delovanje jeter ze pod 35%!
Ko tumor, rak, ekcem, artritis ali druge bolezni izginejo (ob spremembi prehrane, detoksifkaciji telesa, itd), to ne pomeni da je telo ozdravljeno. Telo v resnici ni pozdravljeno dokler ni delovanje jeter nekje med 90% in 100%! Ne moremo tocno vedeti koliko casa bo telo potrebovalo da pride do te tocke, a estimat je nekje okoli 1.5 do 2 leti.
Ce takoj pricnemo z uzivanjem navadne hrane, hrano ki smo jo bili navajeni jesti (sladkarije, mlecni in mesni izdelki, pestecidi in konzeervansi.. itd) se bo bolezen vrnila precej hitro, saj se jetra se niso zmozna ukvarjati s temi elementi.
1) Vir iz strani o Gersonovi Terapiji
iz anglescine prevedla Kat Brec
2) Drugi vir na spletni strani Dr Joel Robbinsona (o jetrih govori v podnaslovu "The Disease Process")
3) V Slovenscini: 7 stopenj Bolezni - tukaj Izvrsten clanek o nastanku bolezni (rak, sladkorna, ekcem, artritis, itd). Celotna stran je odlicna, a istoimenski clanek se zacne na sredini strani.
4) How Digestion Problems Can Cause Illness
Anywhere in the BodyDate updated: June 13, 2007
By Jeffry Anderson, M.D.
Content provided by Revolution Health Group
Thereʼs an ancient saying in India: “Constipation is the mother of all ills.”
Now modern research has affirmed this statement by proving that problems in the digestive tract can affect the entire body. What we know today is that the same toxins associated with gastrointestinal (GI) dysfunction are frequently absorbed and distributed to other parts of the body. First they place a burden on the live and the immune system; if overload occurs, some will will be passed on to other organs or tissues. Often itʼs the weak link in the system — the organ or tissue in the body that is most vulnerable — that will be hit by damage. This vulnerability may be inherited or caused by toxic exposure, physical injury or poor diet. If the sensitive system is the lungs, for example, toxins that originate in the gut and circulate in the bloodstream can manifest as asthma or allergies. Sooner or later, this toxic overload comes to the attention of the immune system, either leading to allergies or inflammation and the associated pain and swelling, or some type of infection. The result is a domino effect.
“Upstream” activities in the GI tract and liver:
Envision your body as a complete ecosystem with toxic wastes that must be processed to restore its pristine state. Imagine the liver as a toxic-waste disposal plant. It clears toxins by breaking them down, decreasing their toxicity, linking them to transport molecules, and dispatching them out in urine and stool. If we begin having problems with toxic overload in the liver, itʼs essential to look at what is going on “upstream” — at the factors creating problems for the liver. The first question: Are excessive amounts of toxins being created in the gut? The gut is the starting place for major toxicity in the body because much of what goes through the gut is absorbed, whether by design, accident or pathology. This includes:
- byproducts of poorly digested food or chronic constipation (such as ammonia)
- toxins produced by overgrowth of yeast, bacteria or invasive parasites (endotoxins such as alcohols and aldehydes)
- chemical pollutants, pesticides and heavy metals in our food and water
Leaky gut syndrome can cause the absorption of this material, all of it potentially harmful and intended for disposal by the body. The byproducts of these gut malfunctions are then passed on directly through the major blood vessels into the liver portal system. The result can be health consequences from the overload on the liverʼs detox mechanisms, and toxic spillover can occur throughout the body.
“Downstream” effects of toxic overload
A bottleneck effect can occur if the liver is overburdened because of chronic or persistent toxicity beyond its detoxification capacity. The liver detox machinery may become stressed and compromised. Itʼs trying to do its job, but the process may be creating even more free radicals and even more toxic intermediate chemicals.
This can lead to increased oxidative stress, impaired carbohydrate metabolism and increased immune activity and inflammation, among other problems.
In terms of the effects on cells and tissues, the body needs to remove these toxins from circulation — and if it canʼt excrete them, it will store them. Chemicals and pesticides will typically be stored in fat, while heavy metals will be stored in protein tissue — in muscles, bones, cartilage and organ tissue such as the brain and the liver. Eventually some of these toxins are rereleased and travel to the liver, which has to cope with them all over again. The liver either detoxifies them or re-circulates them, which can cause even more damage as they move through the system and then get re-deposited. The increasing accumulation of toxins can cause extensive cellular damage.
10 possible symptoms to watch out for
Digestive overload can manifest in any number of ways throughout the body, including:
1) widespread chronic fatigue or weakness from compromised energy production
2) a compromised immune system, which results in less resistance to infection,
3) autoimmune disorders, allergies, sensitivities, colds and flu, bronchitis, sinus infections and
4) chemical sensitivity problems in the muscles and joints from aches and swelling to pain or
5) arthritis, skin disorders, including acne, dermatitis, eczema, psoriasis and urticaria,
6) consequences to the central nervous system and brain function: mild problems including difficulty with concentration and memory, coordination, headaches or migraines, attention deficit disorder, and
7) in severe cases, symptoms that resemble autism
8) circulation of chemical toxins, causing more serious neurological symptoms ranging from seizure disorders to damage of the nervous system,
9) decrease in hormone production caused by toxins in the body liver damage, with compromised detox functions, possible hypoglycemia and mood swings
10) Specific conditions such as arthritis, asthma or allergies that can result from the constant circulation of toxins (This can be due to toxins that compromise the immune system, causing inflammation or aggravating existing conditions. The toxins stimulate the release of an immune response with biochemicals that can set in motion a full-blown reaction.)
By Jeffry Anderson, M.D. in Optimal Digestive Health: A Complete Guide. Edited by Trent W.
Nichols, M.D., and Nancy Faass, M.S.W., M.P.H., Healing Arts Press, a division of Inner
Traditions International, Rochester, Vt. 05767. Copyright 2005 by Nancy Faass and Trent
Nichols, M.D., www.InnerTraditions.com.